A Hálón neveletlenekké válunk

A Hálón neveletlenekké válunk

2007. március 2. 08:32, Péntek
Az internetes kommunikációban az emberek sokszor agresszívebbek, neveletlenebbek, mint személyes kapcsolataikban. Erra a problémára már felfigyeltek a pszichológusok is.

Egy amerikai kutatás szerint ennek különböző okai vannak, így a Háló által biztosított névtelenség, az a tény, hogy nem látjuk-halljuk a másik felet, vagy az idő, amely az elektronikus posta elküldése és annak a címzett által elolvasása között eltelik. De lehet a túlzott öntudat is, amelynek kedvez a számítógép előtt eltöltött magányos órák nagy száma - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az e-mail gátlástalanná tesz, mondják a szakemberek, de ez a hatás némely esetben lehet pozitív is, ha valaki túlzottan félénk és az internet ad számára bátorságot a kommunikáláshoz.

A probléma gyakori a serdülőknél, de nemcsak őket érinti. Ma egy új tudományág, a szocio-neurológia tanulmányozza, hogy mi történik az agyban, amikor két személy közvetlenül beszélget egymással és akkor, amikor a dialógus virtuális síkon folyik. Ez utóbbi esetben nincsenek meg azok a jelzések, amelyek a direkt kapcsolatnál lehetővé teszik a mondanivaló méretezését a beszélgető partner és fizikai reakciói alapján.

Az empátia-központ az agykéreg homloki részében van. Akinek a homloki agykérges sérült, mindenféle bakit követ el és érthetetlen cselekedetekre ragadtatja magát. Az ép kéreg viszont felhasznál minden szociális jelzést a hanghordozásból a fintorig, amelyek a virtuális dialógusból értelemszerűen hiányoznak.

Egy agresszív, gyorsan elküldött e-mail valószínűleg nem születne meg, ha küldője szemtől szemben állna a címzettel. Az ártatlan mondatok is tévesen értelmezhetők e fizikai jelzések nélkül. Egy kísérlet kimutatta, hogy például a diákok, akik kifogástalan és udvarias modorban beszélgetnek egymással, egészen más hangnemet ütöttek meg az e-mail kapcsolatban.

Listázás a fórumban