Az internet jövője a Viacom-Google jogvita tétje

Az internet jövője a Viacom-Google jogvita tétje

2007. március 19. 19:51, Hétfő
Megkérdőjelezheti az internetes vállalkozások működésének egyik alapelvét, nevezetesen a weboldalaikra kerülő tartalmakért vállalt felelősségük korlátozásának lehetőségét a Viacom Google ellen indított pere.

Az MTV Network tévéhálózatot és a Paramount Pictures filmstúdiót is birtokló médiaóriás azért perli egymilliárd dolláros kártérítésért az interes céget, mert annak YouTube videomegosztó portálján számtalan műsora, filmje részletei voltak ingyen elérhetők. A Google azzal védekezik, hogy mindent megtett ezeknek az illegálisan felkerült tartalmaknak az eltávolításáért, következésképpen az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DMCA) törvény értelmében nem vonható felelősségre. Ez a jogszabály ugyanis kimondja: ha egy internetes vállalkozás mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül eltávolítsa oldalairól az azokra az engedélye nélkül felkerült anyagokat, akkor nem vonható felelősségre azért, mert ezeket - a hozzájárulása nélkül - a szerzői jogok megsértésével tették elérhetővé egyes internetezők.

A Viacom jogászai szerint azonban a Google túlságosan tágan értelmezi a DMCA-t. Álláspontjuk szerint a törvény felelősségkorlátozó passzusa - amelyre az alperes hivatkozik - csak néhány nagyon kivételes esetre vonatkozik, és nem biankó csekk, amelybe bármelyik internetes vállalkozás tetszés szerint beleerőltetheti saját gyakorlatát.

Független szakértők szerint a Viacom arra fog hivatkozni, hogy a YouTube nem használt szűrőtechnológiát a jogvédett anyagok letiltására, csak utólag törölte az illegális tartalmakat a site-járól. Ha a felperes értelmezése győz a bíróság előtt, az megkérdőjelezi számos kezdő online-vállalkozás üzleti modelljét is, nem kis csapást mérve ezzel az internetes iparra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások