Ipari kémkedésért perli az Oracle az SAP-t

Ipari kémkedésért perli az Oracle az SAP-t

2007. március 24. 10:45, Szombat
Az Oracle pert indított a SAP, illetve annak egyik leányvállalata ellen. A vád szerint az SAP betört a cég egyik szerverébe és illegálisan töltött le szoftverkódokat. Az SAP nem kommentálta a bejelentést.

A vád szerint a szoftveróriás betört az Oracle online ügyfélszolgálati rendszerének szerverébe, és onnan az Oracle tulajdonában lévő szoftverkódokat töltött le, ezért a TomorrowNow ellen nyereségvágyból elkövetett számítógépes csalás és számítógéppel való visszélés miatt indul eljárás. Az észak-kaliforniai Szövetségi Bíróságon induló perben az SAP és a tulajdonában lévő TomorrowNow alperesként szerepel. Az SAP szóvivője szerint a cég csak ügyvédekkel történt egyeztetés után hajlandó kommentálni az eseményt.

Az Oracle szerint még novemberben szokatlanul sok letöltést észleltek a jelszóval védett ügyfélszolgálati weboldalon, illetve a PeopleSoft és J.D. Edwards oldalán. A vállalat állítja, hogy egy ellenőrzés során több mint 10 ezer szabálytalan letöltésre lettek figyelmesek, melyek már lejárt, vagy hamarosan lejáró terméktámogatási szerződéssel rendelkező "ügyfelekhez" voltak kapcsolhatóak. "Ez az Oracle tulajdonában lévő szoftverek sziszematikus eltulajdonítása volt, mivel a letöltések nem valódi ügyfeleinktől származtak. A letöltéseket végző IP cím a Texas-I Bryan-hoz, az SAP amerikai kirendeltségéhez és leányvállalatához, az SAP TN-hez tartozik" - olvashatjuk a vádiratban.

A TomorrowNow - melyet az SAP 2005-ben vásárolt meg - a PeopleSoft és J.D. Edwards ügyfeleinek szolgáltat terméktámogatást. Egyes SAP alkalmazottak állítólag a PeopleSoft és J.D. Edwards ügyfeleinek azonosító kódjaival léptek be az ügyfélszolgálati rendszerbe, majd utána hamis email-címeket, azonosítókat és telefonszámokat adtak meg. A Oracle arra kéri a bíróságot, hogy előzetes határozatban korlátozza az SAP-t az Oracle ügyfélszolgálati oldala elérésében, és kötelezze az SAP-t arra, hogy az állítólagosan eltulajonított anyagokat és dokumantációkat szolgáltassa vissza.

Az Oracle és az SAP jóideje harcolnak a vállalatirányítási piacon, és ezalatt jónéhány hasonló eset előfordult már. 1999-ben például az SAP perelte be a Siebel Systems-t és azt állította, hogy üzleti titkokat úgy szivárogtatták ki a cégtől, hogy az SAP-tól 27 alkalmazott egyszerűen átment a Siebel-hez. 2000-ben pedig az Oracle-ról kiderült, hogy magányomozókkal indított nyomozást annak bizonyítására, hogy a Microsoft trösztellenes pere során két független vizsgálói csoportot valójában a szoftvercég pénzelt. A magánnyomozók úgy próbáltak információhoz jutni, hogy a vizsgálói csoport irodáinál takarítást végző személyzettől pénzért megvásárolták a szemetet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások