Meghibásodás a CERN mágneses tesztjén

Meghibásodás a CERN mágneses tesztjén

2007. április 4. 13:34, Szerda
Súlyos meghibásodást szenvedett a CERN üzembe helyezés előtt álló Large Hadron Collider (LHC) részecskegyorsítójának egyik kulcs fontosságú alkotóeleme.

A francia-svájci határon elhelyezkedő, hatalmas földalatti komplexumban végzendő kísérletektől rengeteget várnak a fizikusok. A 27 kilométeres gyűrű alakú alagút nyolc mágnes illesztésének egyike mondott csütörtököt. Ezek az illesztések - az úgynevezett "belső hármasok" - három kvadrupól mágnesből tevődnek össze, melyeket vákum-tartályban folyó -271 Celsius fokos héliummal hűtenek. A Fermilab által épített belső hármasok az LHC-ben elhelyezett négy nagy detektor kísérlet egy-egy oldalán helyezkednek el, feladatuk a részecskesugarak fókuszálása az ütköztetés eléréséhez.

A hivatalos közlemény szerint a belső hármas mágneseit tartó szerkezet ment tönkre egy teszt során, melyben 20 atmoszféra nyomásnak és egyenetlen erőknek tették ki a szerkezetet, amivel igen gyakran kellene majd szembesülnie az LHC működése alatt. A probléma azért is súlyos, mert egy belső hármas az összes többi működésére is kihatással van, azaz ha egy meghibásodik, az magával ránthatja társait.


A CERN szóvivője semmilyen információt nem tudott adni azzal kapcsolatban, hogy a meghibásodás hátráltatja-e, és ha igen, milyen mértékben a 2007 végére tervezett üzembehelyezést. Jelenleg a CERN és a Fermilab mérnökei még a hiba feltárásán dolgoznak.

Az LHC egy rendkívüli erejű és bonyolultságú rendszer, melytől a világegyetem titkainak feltárását remélik. Több mint ezer nagy teljesítményű dipól mágnes övezi a részecskegyorsítónak otthont adó alagutat. Ezek a mágnesek két részecskesugarat vezetnek körbe közel fénysebességgel, melyeket az ütközést megelőzően egy-egy belső hármas pár fókuszál. A meghibásodás a CMS (Compact Muon Solenoid) kísérlet egyik oldalán következett be. Ez a kísérlet a Higgs bozonokat, vagy "Isten részecskéket" próbálja majd beazonosítani - utóbbi elnevezés a standard modell részecske kölcsönhatásaiban betöltött fontosságára utal.

A CMS egy másik kísérlettel, az Atlasszal együtt úgynevezett szuper szimmetrikus részecskéket is keres, illetve megkísérli felfedni az extra dimenziók létezését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások