Internet kell a romák integrációjához

Internet kell a romák integrációjához

2007. április 18. 16:59, Szerda
Az internet is elengedhetetlen a romák integrációjához a brüsszeli fórum következtetése szerint.

Az információ elengedhetetlen feltétele a tudásnak, ezáltal a hátrányos helyzetű csoportok, a romák társadalmi beilleszkedésének, használjuk fel erre a modern technika, az internet vívmányait - hangoztatta Lévai Katalin (MSZP), az Európai Parlament jogi bizottságának a tagja, az úgynevezett Európai Roma Fórum elnöke szerdán Brüsszelben az általa rendezett, Az internet szerepe a romák társadalmi integrációjában témájú eszmecserén. "Az internet manapság már senki számára sem elérhetetlen, noha Magyarország e téren még lépéshátrányban van, átlagosan a háztartások 38 százaléka rendelkezik komputerrel, míg ez a roma lakosság esetében csupán 13 százalék" - szögezte le.

A fórumon bemutatták a Login Kezdeményezés programját. Nyírő András, a kezdeményezés képviselője elmondta, hogy az internet által nyújtott lehetőségeket mindenki számára elérhetővé lehet tenni. A programban részt vesznek olyan cégek, amelyek Magyarországon elsőként fair trade alapon már 80 euró, azaz 20 ezer forint összegért kínálják a programban ajánlott Netbox számítógépet, amelyen az ingyenes Linux program fut. Olyan kényelmes felhasználói felülettel és multimédiás lehetőségekkel rendelkezik, ami lehetővé teszi azt, hogy számítástechnikai alapok nélkül is könnyen elboldogulhasson vele bárki.

A programban részt vevők WiFi hálózat segítségével kapcsolódnak az internethez, s olyan legújabb internetes (web 2.0) fejlesztésekre támaszkodnak, mint a Google különböző szolgáltatásai, a Wikipédia, szótárak és elektronikus könyvtárak. A Login Kezdeményezés próbaüzeme Magyarországon a Romsom Alapítvánnyal közösen a Borsod megyei Tomor cigány közösségében indul májusban. Ivan Ivanov, az Európai Roma Információs Központ igazgatója támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

"Az interneten nem hallják a tájszólásodat, nem látják milyen körülmények között élsz, nem látják bőröd színét, az interneten mindenki egyenlő. Ezért ez jó formája lehet az előítéletek oldásának, az ismerkedésnek" - ajánlotta a lehetőséget Lévai Katalin a megbeszélésen jelen lévő uniós illetékeseknek. "Érdemes lenne elgondolkozni, miként, miféle uniós eszközökkel lehetne segíteni a roma lakosságot az internet hozzáféréshez. Biztos vagyok benne, hogy csak az első lépés nehéz, utána a lelkes internetezők mint hógolyót görgetik tovább az akciót" - összegezte az eszmecsere tapasztalatait Lévai, aki tagja az EP elnöke által összehívott esélyegyenlőségi bizottságnak is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások