Szélessávra kerül a bicskei kistérség

Szélessávra kerül a bicskei kistérség

2007. május 7. 11:31, Hétfő
Az Albacomp 2007. május 7-én kötött megállapodást a Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulással a térség szélessávú internetes hálózatának kiépítéséről.

A nettó 339 millió forint értékű beruházás a kistérség 7 településének hozzájárulásával valósul meg. Az Albacomp a térség földrajzi adottságai miatt a hagyományos réz és optikai kábelek mellett SDH és a hazánkban még kevésbé elterjedt WiMAX adatátviteli technológiát is alkalmazni fogja a hálózat kiépítésénél. Az új rendszer átadása 2008. február 15-én várható, ekkor több mint 8300 lakos számára válik elérhetővé a világháló szélessávú kapcsolaton keresztül. Az Albacomp a most aláírt szerződés értelmében a Társuláshoz tartozó 7 településen - Bodmér, Gánt, Óbarok-Nagyegyháza, Szár, Újbarok, Vál, Vértesacsa, - építi ki a szélessávú internet eléréshez szükséges infrastruktúrát.

A településeket hagyományos optikai kábellel, illetve mikrohullámú SDH gerinccel csatlakoztatják az országos gerinchálózatoz. A lakott területen belül pedig új és meglevő réz vezetékeken, valamint WiMAX rendszereken kapcsolódhatnak a háztartások és a vállalkozások a világhálóra. A GVOP 4.4.2. pályázatok keretében eddig 61 önkormányzat összesen mintegy 10,8 milliárd forint értékű támogatásban részesült. Az önkormányzatok pályázási hajlandósága eddig igen magas volt, összesen 117-en jelentkeztek a kedvező feltételekkel megszerezhető forrásokra.

Listázás a fórumban