Kihagyják az LHC tesztüzemét

Kihagyják az LHC tesztüzemét

2007. június 8. 14:03, Péntek
Az idén mégsem kapcsolják be a CERN várva várt részecskegyorsítóját, ami többek közt az anyagok tömegét biztosító, rejtélyes Higgs bozonok után fog kutatni.

Az LHC a tervek szerint már idén novemberben megkezdte volna tesztüzemét, előkészítendő a 2008-ban induló tudományos munkát. A próba során egy protonsugár haladt volna át a gyorsítón, anélkül hogy ténylegesen felgyorsítanák. Mindazonáltal számos kisebb probléma, melyek közül a legnagyobb visszhangot az egyik szupravezető mágnes tartószerkezetének meghibásodása váltotta ki, az ütemterv módosításához, egyben a tesztüzem törléséhez vezetett.

A hír még nem hivatalos, a CERN szóvivője azonban nem cáfolta, bejelentésre a CERN tanácsának legközelebbi, június 22-i ülésénél hamarabb nem is lehetett számítani. Az üzembehelyezés csúszása nem sokakat ért meglepetésként, az LHC projekt vezetője, Lyndon Evans megnyilatkozásai már egy ideje a próbaüzem kihagyására utalnak. Evans szerint a Higgs bozon után kutató tudósokat ez egyáltalán nem zavarja, sőt így kicsit még lazíthatnak is szoros időrendjükön.

A dolog hátulütője, hogy 2008 áprilisában vagy májusában, amikor elindul a tudományos munka, nem lesz lehetőség az esetleges problémák korai kiszűrésére, amikor a gyorsító megkapja a teljes sugarat. Ez elsőre kissé ijesztően hangozhat, azonban a próbaüzemet a mérnökök nem tartják létfontosságúnak.


Jelenleg a tartószerkezettel kapcsolatos probléma kijavítása folyik, melyről kiderült, hogy egy tervezési hibából ered, emellett a szupravezető mágnesek 1,9 Kelvin üzemi hőmérsékletre történő lehűtése is hosszabb időt vesz igénybe a vártnál. Jól mutatja az LHC komplexitását, hogy gyakorlatilag 38.000 tonnányi berendezést kell lehűteniük a világűrénél alacsonyabb hőmérsékletre. A felszín alatt 100 méterrel elhelyezkedő, 27 kilométeres gyűrű 15 éve készül, eredetileg 2002-re tervezték a beindítását, azonban finanszírozási nehézségek miatt ez a dátum 2007-re tolódott ki. A fizikusok többsége úgy véli, a projektből származó eredmények alapjaiban változtathatják meg a világegyetemről szerzett tudásunkat.

Eközben nem kizárt, hogy az amerikai vetélytárs, a Fermilab még az LHC beindítása előtt rátalálhat a Higgs bozonra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások