A Sun felvásárolja a MySQL-t

A Sun felvásárolja a MySQL-t

2008. január 16. 21:23, Szerda
A Sun 1 milliárd dollárért veszi meg a MySQL-t, a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú adatbázisának fejlesztőjét. A cég ezzel növekedési stratégiáját kívánja felgyorsítani a 15 milliárd dolláros adatbázis-piacon.

A Sun Microsystems bejelentette: megállapodást kötött, amelynek értelmében megvásárolja a MySQL AB-t, a nyílt forráskódú világ egyik ikonját, a világ egyik leggyorsabban növekvő nyílt forráskódú adatbázisának fejlesztőjét. Az üzlet értéke összességében mintegy egymilliárd dollár. Az akvizícióval tovább javul a Sun pozíciója a vállalati informatikai piacon, s immár kiterjed a mintegy 15 milliárd dolláros adatbázis-piacra is.

A MySQL-t világszerte milliónyi megoldáshoz alkalmazzák, többek között olyan szolgáltatók, mint a Facebook, a Google, a Nokia, a Baidu és a China Mobile. A cég közleménye szerint olyan lehetőségeket jelent a Sun számára, amelyek át fogják rajzolni a szoftver-ipar látképét azzal, hogy a MySQL nyílt forráskódú adatbázisát hagyományos alkalmazásokhoz is használják. A cég szerint a MySQL még kapósabb, egyúttal még értékesebb lesz a Sun globális szolgáltató-hálózatának hozzáadása révén. A MySQL számára megnyílnak a Sun disztribúciós csatornái is, köztük az Intellel, az IBM-mel és a Dell-lel fennálló OEM partnerségek.

"A mai akvizíció megerősíti a Sun helyét a globális web-gazdaság középpontjában. A MySQL megvásárlása támogatja átfogó növekedési tervünket, s felerősíti azon technológiákba való befektetéseinket, amelyeket a rendkívüli növekedés és hatékonyság letéteményesei igényelnek, legyen szó az internetes média titánjairól, vagy éppen a világ legnagyobb hagyományos vállalatairól" - jelentette ki Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója. "A MySQL munkatársai és vállalati kultúrája, valamint rendkívüli webes elterjedtsége ideálisan illeszkednek a Sun nyitott megközelítéséhez, ami a hálózati innovációt illeti. S ami a legfontosabb: ezzel a bejelentéssel megugranak befektetéseink azon közösségekbe, amelyek az internetes innovációt és a technológiát versenyfegyvernek tekintő vállalkozásokat működtetik."

A MySQL nyílt forráskódú adatbázisát széles körben alkalmazzák minden jelentősebb operációs rendszeren, minden fontos hardver-gyártó termékein, legyen szó a világ bármelyik vidékéről, bármilyen iparágról, bármilyen applikáció-típusról. A MySQL nagy teljesítményű, nyílt forráskódú adatbázisát máig több mint 100 millió példányban töltötték le és terjesztették, s minden nap további 50 ezer letöltéssel nő ez a szám. A széles körű penetráció által a Sun tovább mélyítheti meglevő ügyfélkapcsolatait, s új lehetőségeket kínálhat a nyílt forráskódú megoldásokat értékelő vállalatok körében. A cég azt várja a felvásárlástól, hogy új piacokat hoz rendszerei, virtualizációs és middleware-megoldásai, tároló-platformjai számára is.

"A MySQL és a Sun kombinációja hatalmas lehetőség minden felhasználó, minden különböző méretű szervezet számára, amelynek innovációra, növekedésre és választékra van szüksége" - mondta Marten Mickos, a MySQL vezérigazgatója. "A Sun vállalati kultúrája és üzleti modellje kiválóan illeszkedik a MySQL sajátjához, hiszen ugyanazok az értékei, amelyekre mi alapításunk óta támaszkodunk: szoftverszabadság, online innováció, a közösségek és partnereink bevonása. Rendkívüli izgalommal készülünk arra, hogy a Sunnal és a nyílt forráskódú MySQL-ökoszisztéma milliónyi tagjával együtt továbbra is a legjobb adatbázist szállítsuk, amely a korszerű, webes gazdaság motorja lehet."

A tranzakció lebonyolítását követően a MySQL integrálódik a Sun szoftver értékesítési és szolgáltatási szervezeteibe, míg a társaság vezérigazgatója, Marten Mickos, csatlakozik a Sun vezető testületéhez. Az átmeneti időszakban a két cég szakembereiből álló közös csapat készíti el az integrációs terveket annak érdekében, hogy kihasználhassák a technológiai, termék- és kulturális előnyöket, illetve mindkét társaság legjobb üzleti és termékfejlesztési megoldásait. A MySQL központjai: Cupertino, Kalifornia, USA, illetve Uppsala, Svédország. A cégnek 400 munkatársa van 25 országban.

A tranzakció részeként a Sun mintegy 800 millió dollár készpénzt fizet, s tulajdonába kerül a MySQL minden részvénye, valamint mintegy 200 millió dollárnyi opció. A tranzakció várhatóan a vállalat 2008-as pénzügyi év harmadik negyedévének végén, a negyedik negyedév elején zárul le, de ezt még meg kell előznie a szabályozó hatóságok jóváhagyásának és egyéb szokásos feltételek teljesülésének.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások