A programozók jogait védené az EFF

A programozók jogait védené az EFF

2008. augusztus 8. 06:15, Péntek
Az EFF kezdeményezésének célja, hogy a jelenleginél nagyobb jogi védelmet kapjanak a programozók és a szoftverfejlesztők, és hogy enyhítsék a kiberbűncselekményekkel kapcsolatos törvényeket.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) a Black Hat hackerkonferencián indította el a Coders' Rights Projectet. A kezdeményezés célja, hogy a jelenleginél nagyobb jogi védelmet kapjanak a programozók és a szoftverfejlesztők. A rendezvényen az amerikai szervezet egy külön standot állított fel, ahol az érdeklődőknek az EFF jogászai adnak tanácsokat olyan kérdésekben, mint a Reverse Engineering, a biztonsági hibák nyilvánosságra hozása és a szabad véleménynyilvánítás. A szakemberek azonban nem csak a konferencián kapnak segítséget, hanem a létrehozott portálon is, ahol a legfontosabb kérdésekre kaphatnak válaszokat.

"A programozók fontos szerepet játszanak a fejlesztésekben és azoknak a szoftvereknek, illetve a hardvereknek tesztelésében, amiket mi naponta használunk" - közölte Jennifer Granick, az Electronic Frontier Foundation kampányvezetője. Az EFF azt szeretné, hogy ha a jövőben a fejlesztők is bátran, jogi tudással felvértezve nézhetnének szembe az esetleges vizsgálatokkal és perekkel. "A számítógépes biztonsági kérdésekkel foglalkozó és adatvédelmi szakembereknek fontos, hogy a munkájukat ne állandó rettegésben, hanem nyugodt körülmények között végezhessék" - tette hozzá Edward W. Felten, az EFF elnökségi tagja, a Princeton Egyetem professzora.

Az amerikai szervezet megpróbálja elérni, hogy enyhítsék az Egyesült Államokban a kiberbűncselekményekkel kapcsolatos törvényeket, valamint a Bill Clinton elnöksége alatt elfogadott és elsősorban a zeneipar igényeit figyelembe vevő Digital Millennium Copyright Act-ot (DMCA). Utóbbi jogszabály jelenleg is tiltja a digitális másolásvédelmek megkerülését, feltörését vagy más módon való kijátszását.

Néhány hete Németországban a Chaos Computer Club nyújtott be beadványt a német alkotmánybírósághoz, amelyben követelte a helyi büntető törvénykönyv 202 c jelű, úgynevezett hackerparagrafusának eltörlését. A paragrafust leginkább azért támadták, mert gyakorlatilag bűnözőnek minősítette az összes biztonsági szakembert és a víruskutató laboratóriumok munkatársait, akik gyakran használnak ködtörő és más hasonló programokat a munkájuk során.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások