Még mindig kevés az akadálymentesített oldal

Még mindig kevés az akadálymentesített oldal

2009. május 5. 09:10, Kedd
Artur Ortega vak informatikus, a Yahoo szoftverfejlesztője szerint még sokat kell tenni azért, hogy a honlapok a látássérült emberek számára is elérhetők legyenek.

A fogyatékos emberek Európában 1992 óta minden évben május 5-én tiltakoznak a hátrányos megkülönböztetésük ellen és demonstrációkkal, akciókkal és szakmai rendezvényekkel igyekeznek elérni, hogy javuljon a helyzetük. Az ENSZ konvencióját 2006. december 13-án fogadta el a világszervezet közgyűlése, a megvalósítása azonban még akár évekig is tarthat. A szakember egy példával ecsetelte a jelenlegi helyzetet.

"Számos ország késlekedik az ENSZ fogyatékos emberekre vonatkozó konvenciójának az elfogadásával és alkalmazásával. Ez a vita pedig lehetetlenné teszi, hogy a vakok vagy a látássérültek használhassák a portálokat. Azt remélem, hogy az ENSZ új konvenciója javítani fog a helyzeten és hogy az emberi jogok nem halnak el kormányzati szinten" - nyilatkozta Artur Ortega, a Fogyatékkal Élő Emberek Egyenlőségéért rendezett Európai Tiltakozónapon. "A korszerű technológiák, mint mondjuk az Ajax nem hátráltatják az akadálymentes világháló létrehozását, sőt: a Yahoonál például a keresési javaslatok akár szóban is megadhatók. De még a Yahoo esetében is sok javítanivaló van. Egy szoftver módosítása több évig tart, de ez is részét képezi a munkámnak" - emelte ki az informatikus.

Az aláíró országok vállalták többek között, hogy kidolgoznak minimumszabványokat a közintézmények és közszolgáltatások honlapjainak esetében és hogy ezeket az előírásokat be is tartják, illetve tartatják. Továbbá a fogyatékos felhasználók internetezését nem csak az államnak, hanem az internetszolgáltatóknak is segíteniük kell. Ortega hangsúlyozta, hogy a fogyatékos felhasználók az online közösség egyik fontos csoportját alkotják. Az akadálymentesített világhálóból azonban nem csak ők, hanem az összes internetező profitálhat, hiszen az oldalak egyszerűbbé és áttekinthetőbbé válnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások