Júniusra készül el a Firefox 3.5

Júniusra készül el a Firefox 3.5

2009. május 17. 04:10, Vasárnap
Legalábbis a bétafázist lezáró RC-változat, amely immár minden tervezet újítást tartalmaz majd - a hosszú és fáradtságos munka a fejlesztők szerint indokolja a verziószám nagyobb megugrását.

A friss útitervről Mike Beltzner projektigazgató írt a fejlesztői levelezőlistán, üzenetéből pedig kiderült, hogy a kódot május végén zárják majd le, ezt követően tehát érkezhet a Release Candidate, amelyet oly sokan várnak. Arról ugyanis nem esett szó, hogy a végleges verziót mikor vehetjük majd a kezünkbe, ám ez is mindenképpen jó hír a türelmesen váró felhasználók számára.

A nemrég a negyedik bétaverzióval jelentkező Mozillának össze kell szednie magát, hiszen ez a fejlesztői ciklus nagyon hosszúra sikeredett, miközben a riválisok szinte kivétel nélkül elkészültek saját böngészőik újabb változatával. Az alapítvány új üdvöskéje eredetileg Firefox 3.1 néven készült, ezt azonban nemrég 3.5-ös verziószámra módosították, éppen a munka hosszára és jellegére hivatkozva, amelyet az újítások hosszú listája is egyértelművé tesz majd mindenki számára. Az RC-változat június első hetében jelenik meg, feltéve, hogy addig nem bukkannak nagyobb, a megjelenést késleltető hibára.

Beltzner kitért arra is, hogy az utóbbi hetekben jól haladtak az úgynevezett blocker, vagyis a megjelenést késleltető, esetleg azt megakadályozó hibák kiszűrésével és javításával, ennek köszönhető, hogy végre maguk mögött hagyhatják a bétafázist. Ami az újításokat illeti, ezeket már több alkalommal kiveséztük, de nem árt, ha végigfutunk a rövidebb listán: gyorsabb és kényelmesebb böngészést ígérő TraceMonkey Javascript motor, frissített Gecko motor a JSON, az SVG, a CSS, valamint a HTML 5 jobb kezelése érdekében, privát böngészési mód, geolokációs eszközök, valamint számos kisebb-nagyobb javítás és kiegészítés a kezelőfelületen, valamint a háttérben zajló feladatokon.

A Firefox tehát hamarosan felzárkózhat a riválisok mellé (Internet Explorer 8, Google Chrome 2, Safari 4 stb.), hogy tovább erősítse helyzetét a böngészők versenyében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások