Holnap érkezik a Firefox 3.5

Holnap érkezik a Firefox 3.5

2009. június 29. 12:21, Hétfő
A Mozilla a hónap utolsó napján zárja le a meglehetősen hosszúra nyújt fejlesztési periódust, ezzel pedig végre megjelenik a Firefox 3.5 végleges változata. A sebesség mellett a kényelmet igyekeztek növelni.

A Mozilla nagyjából egy évvel ezelőtt mutatta be böngészőjének harmadik verzióját, amely az utóbbi hónapokban - legalábbis a sebesség terén - kezdett leszakadni a riválisok által bemutatott újabb és újabb szoftverektől. Természetesen nem lazsálásról volt szó az alapítvány részéről, hiszen már jó ideje dolgoztak az eredetileg Firefox 3.1 névre keresztelt, Shiretoko kódnév alatt fejlesztett utódon, amely végül meglehetősen sokat késett. Most azonban végre készen állnak a megjelenésre.

Külső források szerint ugyanis a böngésző június 30-án kedden jelenik meg hivatalosan, ezzel pedig a Mozilla régi adósságot törleszt a felhasználók irányában. A Google Chrome által elindított Javascript sebesség-versenyben felzárkóznak a riválisokhoz, emellett pedig javítanak a szoftver stabilitásán és megbízhatóságán, illetve a webalkalmazások futtatásán. Módosul a fülek kezelése, elérhető lesz a privát böngészési mód (amely semmilyen adatot nem tárol el a böngésző helyi gyorsítótárában), és remélhetőleg egyetlen komoly hiba sem marad a késznek ígért verzióban.

Tavaly novemberben még 250 felett volt a megjelenést akadályozónak minősített hibák száma, ezt az utóbbi hónapokban sikerült lefaragni, ám többek között az első Release Candidate változat is a megmaradó, makacs bugok miatt késett több hetet. A pre-RC1, majd az RC1 felbukkanása után azonban sebességet váltottak, rövid időben belül pedig még további három RC-változat jelent meg a világhálón. Az utóbbi 35 napban a Mozilla fokozatosan mutatta be az új opciókat, ezzel párhuzamosan pedig a fejlesztőknek szánt eszközöket is ismertették.

Az új verzió kissé átdolgozott ikont is kap, amely azonban lényegében az előző, jó ismert tűzrókás embléma finomításaként jellemezhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások