Így nézhet majd ki a Firefox 4.0

Így nézhet majd ki a Firefox 4.0

2009. július 30. 11:10, Csütörtök
A Mozilla Alapítvány nyilvánosságra hozta a Firefox 4.0 első fotóit, amelyekből kiderül, miként nézhet majd ki az új böngésző.

A szervezet célja nem csak a felhasználók tájékoztatása volt, hanem ezzel a lépéssel szeretne vitát indítani a Firefox jövőbeni kinézetéről és a felmerülő koncepciókról. A képeken számos ötlet látható, amelyek közül néhány bizonyára bekerül majd a végleges 4.0-s változatba is. A felvételeken egy új alaptéma látható Windows operációs rendszerre. Az összes javaslat a Firefox 3.7-hez kapcsolódó elképzeléseken alapul és megfigyelhető többek között egy könyvjelzők kezelésére használható widget. Ez válthatja fel a jelenlegi könyvjelzőmenüt. A fejlesztők ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy akinek a régi megoldások jobban tetszenek, azok visszakapcsolhassák azokat.

Az ablakok megjelenítésére két módot dolgoztak ki. Az első a klasszikus, amikor a címsor alatt jelennek meg az ablakok. Emellett van egy a Chrome megoldásaira hasonlító verzió is, amelynél az ablakok a böngésző kezelőgombjai felett találhatók. Ezt a megoldást Tabs-on-Topnak nevezik és előnye a szakemberek szerint, hogy javítja a böngészési hatékonyságot, helytakarékos, csökkenti a vizuális bonyolultságot. Persze vannak hátrányai is, például a változtatások könnyen összezavarhatják a felhasználókat és horizontálisan némi hely veszendőbe mehet.


Egy másik ötlet a kombinált Stop-, Reload- és Go-gombokra vonatkozik. A címsor melletti kezelőfelület mindig a beállított funkciója szerint változna meg. Így lenne a zöld Go-nyílból, semleges vagy kék színű Reload-gomb és piros Stop-kereszt. A legtöbb javaslat egyezik vagy nagyban hasonlít az alig egy hete bemutatott Firefox 3.7-es megoldásokkal. Így erősítenék a Windows Glass-effektet, jobban átlátszóbbá tennék többek között az eszköztárat és az éppen nem használt oldalak ablakait. De a kezelőgombok is félig átlátszóvá tehetők lennének. Sőt, egy 3D-s effekt segítségével úgy tűnhetne, mintha lebegnének.

Az mindenesetre leszögezhető, hogy a Firefox 4.0 a kezelőfelületét tekintve mindenképpen hasonlít majd a Google Chrome böngészőre. Hogy ez mennyire tudatos vagy sem, illetve, hogy a végső Firefox 4.0 is így néz-e majd ki, az még kérdéses.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások