Audiocímkék vakoknak

Audiocímkék vakoknak

2009. szeptember 21. 18:53, Hétfő
Látáskárosultak számára fejlesztettek ki olyan készüléket, amelynek segítségével audiocímkéket lehet felerősíteni mindennapi tárgyakra, majd hallás alapján beazonosítani azokat.

A PenFriend nevű eszköz a felragasztott címkéken mp3 hangfájl formátumú adatokat tárol, amelyeket egy digitális toll alakú készülékkel lehet beolvasni. A készüléket egy brit cég fejlesztette ki és az országban 60 fontba (18 000 forintba) kerül. A PenFriendet, illetve a hozzá adott címkéket direkt úgy alkották meg, hogy élelmiszeren, orvosságon, ruhákon, dokumentumokon, filmes DVD- és zenei CD-gyűjteményeken is könnyűszerrel használható legyen. A készülék fejlesztői azt ígérik, hogy ez még csak a kezdet: ugyanezen technikai elv alapján működő címjegyzékeken, noteszeken, naplókon és naptárakon is dolgoznak.


Az eszköz optikai azonosító technológiát használ, amelynek segítségével mikro méretű digitális adatot nyomnak a ragasztható címkékre, melyeket később a Penfriend végében lévő szkennerrel lehet olvasni. Ez indítja be az mp3 fájlt, amely hangosan felolvassa, hogy milyen tárgyról van szó. Maga a készülék 70 órányi audióadatot tud tárolni, így akár hagyományos mp3 lejátszónak is lehet használni.

Nem pusztán a tárgyak egyszerű leírását lehet így kihangosítani, hanem járulékos információkat is. Az élelmiszereknél például azt, hogy mennyibe kerültek, mikor jár le a szavatosságuk, milyen alapanyagokból állították össze azokat, illetve milyen recepteket lehet hozzájuk kötni, a gyógyszereknél pedig a gyártási idő és az adagolás lehetnek fontos információk. A tollat eredetileg gyermekkönyvekhez használták és később derült ki, hogy a vakok számára is rendkívül hasznos lehet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások