Jön a Radeon HD 5770 és 5750

Jön a Radeon HD 5770 és 5750

2009. október 9. 16:10, Péntek
Az AMD nem lazsál, a legerősebb változatok után máris piacra dobja a mainstream felhasználásra szánt példányokat - hamarosan érkezik a Radeon HD 5770 és 5750. A két rivális mesterségesen generálhat hiányt.

Az első képek máris felbukkantak az interneten, ezeket pedig hamarosan részletes specifikáció követte a legfontosabb jellemzőkkel. Ezek alapján világos, hogy az AMD a mainstream kategória felső szegmensét is minél előbb lefedné, hogy kellő előnyre tegyenek szert, mielőtt az nVidia megfelelő módon válaszolni tudna erre.Erre minden esélyük megvan, hiszen a hírek szerint kellemes összeállításban, elfogadható árakon érkeznek az új kártyák, mégpedig rögtön több gyártó jóvoltából, akár már a jövő héten, így Európában is belekóstolhatunk az újdonságokba. A nagyobbik testvér a Radeon HD 5770 lesz, amely közvetlenül a két legerősebb családtag alatt foglal helyet, 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő Juniper GPU-val, 800 (más források szerint 1120) stream processzorral, 128 bites memóriainterfésszel, 825 MHz-es magórajellel, ezt pedig 1 GB 4600 MHz-en futó GDDR5 memória, DirectX 11 és CrossFireX támogatás egészíti majd ki, két helyet elfoglaló hűtéssel, valamint dual DVI, HDMI és DisplayPort csatlakozókkal.A Radeon HD 5750-ről kevesebb információ látott napvilágot, eszerint 700 MHz-es GPU kap helyet a kártyákban, ennek pontos jelzése pedig Juniper LE, ami arra utal, hogy más vonatkozásban is kevesebbet tudhat, mint a nagyobb változat. A fent említett technológiák támogatása természetesen itt is megoldott, egyedül az árban lesz eltérés, hiszen az 5750 120, az 5770 pedig 150 eurót kóstál majd a kontinensen.

A grafikus kártyák gyártói eközben azzal vádolták meg mind az AMD-t, mind pedig az nVidiát, hogy mesterségesen generálják a hiányt a piacon, hogy a generációváltást kihasználva magasabb árakon szabaduljanak meg meglévő, illetve most érkezőben lévő termékeiktől. A két cégtől érkező beszámolók alapján úgy tűnik, hogy 30 napos készletet tartanak most ideálisnak, mivel így gyorsabban tudnak reagálni az új kihívásokra, így nincs is szükség a fejlesztések ennél nagyobb mértékű felhalmozására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások