Fejleszteni kell a PC-k kezelőrendszereit

Fejleszteni kell a PC-k kezelőrendszereit

2009. november 17. 10:24, Kedd
Moshe Rappoport, az IBM kutatója szerint a számítógépek akkor lesznek tökéletesek, ha majd olyan könnyen lehet kezelni őket, mint a kenyérpirítókat. Az IBM munkatársa úgy vélte, hogy 60 évvel a számítógép-korszak megkezdése után jutottunk el oda, hogy az IT már a társadalom egésze számára elérhető.

"Gyakorlatilag napjainkig tartott, mire eljutottunk odáig, hogy mindenki megérti, hogy mi mindenre alkalmas egy számítógép. Éppen ezért most egy úgynevezett Aha-effektus tanúi leszünk, amit ugyanakkor nagyon erősen befolyásolnak majd az okos- és a mobiltelefonokat érintő fejlesztések. Ezek az intuitív kezelőfelületekkel ellátott mindentudó hordozható eszközök lehetnek a jövőbeni PC-k előfutárai. Az IT-nek annyira meg kell változnia, hogy akár a fiatalok, akár az idősebbek egyszerre használhassák a technológiákat" - jelentette ki Rappoport.

A szakember kitért arra is, hogy ezek az IT-ágazat innovációs folyamatai sem hagyják nyom nélkül ezeket a fejlesztéseket. "Napjainkban ugyanakkor a közösségek azok, amelyek a technológiákon alapuló megoldásokat megkövetelik az üzleti élettől és a fejlesztést végző intézetektől. A globális kihívások, mint például a klímaváltozás vagy a demográfiai változások miatt olyan innovációkra van szükségünk, amelyek a világunkat jobbá teszik és egyúttal megkönnyítik az emberek életét is" - tette hozzá a kutató.

Az 1945-ben alapított IBM Research cégnek több mint 3000 munkatársa és nyolc kutatási központja van. Ezzel a vállalat az IT-kutatási piac legnagyobb szereplői közé tartozik. A cég a tudományos munka mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tartós és hosszú távú befektetéseket végezzen, amelyek a későbbi technológiai innovációk alapkövei lehetnek.

"Ma már elsősorban olyan kutatásokra koncentrálunk, amelyek az egészségügyi, az energia- vagy éppen a vízellátási szektorban hasznosíthatók és ezáltal ezekből az egész világ profitálhat. Amennyiben valaki csak egyetlen technológiára vagy üzleti modellre támaszkodik, amely ma kifizetődő, akkor hosszú távon azt kockáztatja, hogy rossz termékeket és szolgáltatásokat fog kifejleszteni. Viszont, ha valaki az innovációkat támogatja, amelyek a gazdaság és a társadalom igényeihez igazodnak, akkor ez hosszú távon is meg fog látszani a vállalata eredményességén. Ez is innováció, csak egy más szemszögből. Úgy gondolom, hogy egy fontos fordulópont előtt állunk" - szögezte le végül Moshe Rappoport.

A szakember tavaly azt prognosztizálta, hogy digitálisan megosztott társadalomban fogunk élni, szeptemberben pedig úgy nyilatkozott, hogy összeolvadhat a valódi és a webes világ.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások