IBM: 2019-re a gépek okosabbak lesznek az embereknél

IBM: 2019-re a gépek okosabbak lesznek az embereknél

2009. november 19. 10:02, Csütörtök
Az IBM egyik vezető kutatója szerint a számítógépek akár már 10 év múlva képesek lehetnek az emberi agy erejének és hatékonyságának reprodukálására. Az agyat próbálják modellezni.

Dharmendra Modha az IBM kognitív számításokért felelős részleg vezetőjének bejelentése szerint a cég tudósainak és néhány, a világ legnevesebb egyetemek kutatóinak sikerült szimulálniuk a kéregállomány számítási bonyolultságát. Az elmúlt évben az IBM és öt egyetem részesült DARPA szerződésben, hogy tovább dolgozzanak a kognitív számítási projekten, melynek célja elérni az emberi agy számítási kapacitását. Modha közlése szerint egy évbe telt, hogy csapata - együttműködve az egyetemek tudósaival - elért két fontos mérföldkövet.

Az első egy valósidejű kéregszimuláció, melyet 1 milliárd neuronnal, 10 trillió különálló tanuló szinapszissal étek el. Modha szerint ez meghaladja egy macska agykérgének bonyolultságát. Másrészt a tudósok készítettek egy új, a Blue Gene szuperszámítógépeket maximálisan kihasználó algoritmust, amit BlueMatternek hívnak. Az algoritmus célja megfejteni a kapcsolatot az emberi agykéreg és az alkéreg között. Ez egy rendkívül fontos lépés, mely az agy kommunikációja és információfeldolgozása teljes megértéséhez szükséges.

Modha kiemelte, hogy az emberi agy alapvetően eltér napjaink számítógépeitől, mind számítási kapacitásban, mind méretében. Mivel világunk egyre bonyolultabbá válik, adatok áradatát kell majd előállítani, és elemezni, melyekhez egy új típusú, kognitív rendszer, egy agy-jellegű rendszer szükséges. Hogy elérjék céljukat, Modha és tudósai egyesítik a szuperszámítógépeket, az idegtudományt, és a nanotechnológiát, hogy szemléltessék, mi az, ami már lehetséges.

Modha szerint ekkora számítási kapacitású számítógépekkel lehetővé válik majd a világ vízellátásának vagy pénzügyi rendszerének valósághű elemzése. Az ötlet az, hogy felfedezzük a kauzalitást a jelenségek mögött, és az okozati kapcsolatokat gyorsan és könnyen hozzuk létre, pont ugyanúgy, mint ahogyan az emberi agy működik. Napjaink számítógépeivel lehetetlen lenne ilyen programot készíteni, de a jövő számítógépeivel gyorsan választ adhatunk akár ezekre a hatalmas problémákra is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások