Wi-Fi a mobiltelefonok egynegyedén

Wi-Fi a mobiltelefonok egynegyedén

2010. március 26. 22:42, Péntek
Alig két év múlva a mobiltelefonok terén jelenleg még nem túl elterjedt technológia már a készülékek egynegyedén lesz jelen, nemcsak a vállalati szegmensben, hanem az otthonokban is.

Az In-Stat piackutató cég ezúttal arra volt kíváncsi előrejelzésében, hogy vajon a Wi-Fi, vagyis a vezetéknélküli internetelérést biztosító technológia milyen ütemben terjed majd a mobiltelefonok gyártói és felhasználói körében. Az általuk jósolt számok alapján arra számíthatunk, hogy nagyjából 25 százalékos penetráció valósul meg alig két év múlva, ami mindenképpen szép eredménynek számítana.

Ezt nyugodtan kijelenthetjük, hiszen a Wi-Fi eredetileg a vállalati okostelefonok esetében számított alternatív lehetőségnek, már ami az internetelérést illeti. Ezen a területen az elemzők szerint tovább folytatódik a növekedés, egyre inkább kihasználva a megoldásban rejlő előnyöket, főleg a VoIP terén, azonban az otthonokban is sokkal több, Wi-Fi elérést alapértelmezett módon támogató mobiltelefon kaphat majd helyet. Itt még akkor is van mit javítani, ha a felmérés kérdéseire válaszolók nagyjából negyede már most erre (is) használja saját készülékét (a nagy többség azonban inkább a noteszgépek és laptopok esetében veszi igénybe az úgynevezett hotspotokat).


A felmérést készítők három fő területet határoztak a felhasználást illetően, ezek sorrendben az otthon, az iroda (munkahely), valamint az utazás közbeni internetezés. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy bár a hagyományos szélessávú elérések növekedése, terjedése volt igazán jellemző az otthonokban, ezzel azonban szinte kéz a kézben járt a Wi-Fi elérések népszerűvé válása, amely szintén megkönnyítette a technológia felhasználását a mobil eszközök esetében. A fogyasztói szegmensben különösen az Apple iPhone sikere hatott bátorítólag, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Wi-Fi mobiltelefonok és a VoIP technológia ma már jóval ismertebb a vásárlók körében.

Tavaly ugyan ezen telefonok terjedésének üteme elmaradt a 2008-as eredménytől, idén azonban nagy javulást várnak ezen a téren, ami tovább folytatódik majd az elkövetkező években.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások