Digitalizálják a British Library újsággyűjteményét

Digitalizálják a British Library újsággyűjteményét

2010. május 19. 12:50, Szerda
A következő tíz évben a londoni British Library digitalizálja nyomtatott sajtóanyagának egy részét. Az országos könyvtár 40 millió oldalnyi, három és fél évszázadot felölelő újsággyűjteményét akarja elérhetővé tenni online formátumban.

A British Library - a világon a legnagyobbak közé tartozó - 750 millió oldalnyi újsággyűjteménye jelenleg csupán mikrofilmen vagy vaskos kötetetekbe fűzve böngészhető. Kutatók ezrei kénytelenek elzarándokolni az archívumnak otthont adó, Londonon kívüli épülethez, hogy betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe. Mint Ben Sanderson, a könyvtár szóvivője lemondta: elsősorban a XIX. századi történelmi eseményeket megörökítő újságokat igyekeznek digitalizálni, de olyan anyagot is összeállítanak, amely családtörténeti kutatásokat tesz lehetővé. Egyúttal a "törékenységük" miatt veszélyben lévő példányok digitális megőrzését is szem előtt tartják.

"A történelmi újságok eddigi legnagyobb, tömeges méretű angliai digitalizálására kerül sor" - hangsúlyozta a szóvivő. A tízéves program áráról nem szolgált felvilágosítással, de azt elárulta, hogy egy oldal digitalizálása úgy egy fontba (330 forintba) kerülhet. A könyvtár igazgatója azt emelte ki, hogy a digitalizált lapok a szakemberek új generációi számára kínálnak kutatási lehetőséget, akik már inkább a laptopjukat használják, mintsem útra kelnének egy forrás megtekintésére.

Listázás a fórumban