Háborúkat támogatnak az IT-cégek

Háborúkat támogatnak az IT-cégek

2010. június 29. 16:46, Kedd
Az amerikai vállalatok közvetve támogatják az afrikai vérontásokat, háborúkat, diktátorokat és terrorista csoportokat azáltal, hogy onnan vásárolják meg a technikai eszközökbe szükséges tantált.

Nemrég a fogyóban lévő indium kapcsán kerültek szóba a fejlődő országokban lévő állapotok, most pedig a tantál bányászata borzolja a kedélyeket. A tantál egy 3000 fok felett olvadó átmenetifém, amit főként Ausztráliában bányásznak. A hosszú élettartamáért kedvelt anyagnak főként a kondenzátorok és műszaki termékek alkatrészeinek gyártásánál jut nagy szerep. Ez azt is jelenti, hogy szinte minden modern készülékben megtalálható, amit napjainkban előállítanak. Ilyen ásványt alkalmaz az Apple és az Intel is.

A Földön a tantál előfordulása Ausztráliában a legbővebb, de a tantálforrások egyötöde a Kongói Köztársaságban található. Azonban a kongói térség az évek óta ott dúló háborúktól is híres, többek között Angolával sincsenek jóban, a Kongói Köztársaság és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság is harcoltak egymással, és persze saját lázadó csoportjaik is vannak. Egy felmérés szerint 2007-ben havonta átlagosan 4500 haláleset történt. A helyzetet megelégelve alakult meg 2006-ban az Enough Project-nek nevezett csoport, mely a tömeggyilkosságok és a mészárlás ellen küzdő aktivistákból áll.


A szervezet a Kongóban történő rettenetes eseményekre próbálja felhívni a figyelmet. A csoport véleménye szerint az amerikai vállalatok közvetve támogatják a vérontásokat, háborúkat, diktátorokat és terrorista csoportokat - beleértve az FDLR-t - azáltal, hogy az országból vásárolják meg a technikai eszközökbe szükséges tantált.

Az informatikai cégek, mint az Apple és az Intel tagadják a vádakat, állításuk szerint nem vesznek Kongóból származó alapanyagot, és beszállítóik tanúsítványaival is alátámasztották ártatlanságukat. Azonban az Enough Project szerint ez nem igaz, állítják, hogy ezek a vállalatok a költségek csökkentése miatt az öntés előtt nem ellenőrzik valójában honnan származik az általuk felhasznált alapanyag. Az Enough Project szerint ha elvégeznék ezeket a vizsgálatokat, a vásárlóknak eladott termékek ára csupán egy centtel emelkedne.

Az iPhone 4-re irányuló médiafigyelmet kihasználva az Enough Project tüntetéseket szervezett az Apple washingtoni boltja előtt, és véleményük a New York Timesban is megjelenhetett. Emellett színészek is támogatják az ügyet, akik segítségével elkészítették az "Én egy Mac vagyok/Én egy PC vagyok" (I'm a Mac/I'm a PC) paródiát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások