Jönnek a viselőjük hangulatára reagáló ruhák

Jönnek a viselőjük hangulatára reagáló ruhák

2010. augusztus 4. 16:33, Szerda
A montreali Concordia Egyetem és a Londoni Egyetem kutatói olyan ruhákat késíztenek, amelyek megállapítják, hogy az őket hordó személy éppen milyen hangulatban van és ennek megfelelően reagálnak.

Az úgynevezett Wearable Absence típusú dzsekik, nadrágok, pulóverek integrált szenzorokat tartalmaznak, amelyek képesek mérni a testhőmérsékletet, a szívfrekvenciát, a bőr lélegzését és a légzést. Az így kinyert élettani adatok bármikor továbbíthatók a ruhákban elhelyezett okostelefonokba, majd onnan egy online szerveren tárolt adatbázisba. A központi rendszer a kapott információk alapján gyakorlatilag valós időben és pontosan megállapíthatja, hogy az adott ruha viselője milyen hangulatban van. A hálózat képes eltárolni többek között az előzőleg megadott zeneszámokat, szöveges anyagokat és fotókat, így utólag segíteni tud a felhasználónak. Ha például a rendszer érzékeli, hogy a nadrágot viselő személy szomorú, akkor vicceket vagy humoros grafikákat küld neki. Minden egyes Wearable Absence kategóriájú nadrágot, dzsekit és pulóvert ellátnak kis méretű LED-kijelzőkkel, amelyek képesek az adatbázisban tárolt anyagok megjelenítésére.

Az új fejlesztésű dzsekik, nadrágok és pulóverek azonban más célokra is alkalmasak. "A ruhák segítségével lehetőség nyílik arra, hogy felelevenítsük a párunkhoz vagy a rokonainkhoz fűződő emlékeinket, hogy ha éppen nem lehetnek mellettünk" - jelentette ki Barbara Layne, a Concordia Egyetem munkatársa. Janis Jefferies, a Londoni Egyetem Digitális Stúdióinak szakértője hozzátette, hogy a Wearable Absence ruhák előnye leginkább a számítógépekkel való összekötés lehetősége és az általuk kínált intimitás. A lényeg, hogy az ember irányítsa a technikát és ne fordítva.

A programban a kanadai szakemberek foglalkoztak a beépítendő szenzorok elkészítésével, míg a londoni kollégáik a központi adatbázist fejlesztették ki. Emellett a projektbe bevontak pszichológusokat is. Jefferies elmondta, hogy a rendszerből már két prototípus elérhető, az egyik kifejezetten a férfiak, a másik pedig kizárólag a nők számára készült. A két kutató elképzelhetőnek tartja, hogy az új ruhák szerepet kapnak majd az idősek ápolásában. Végül Jefferies azt hangsúlyozta, hogy az új ruháknak köszönhetően bárki bármikor felelevenítheti az elhunyt párja hangját és megnézheti a róla készült fotókat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások