Bíróság előtt a használt szoftverek eladása

Bíróság előtt a használt szoftverek eladása

2010. szeptember 12. 20:12, Vasárnap
Egy kaliforniai kerületi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy Timothy Vernon online kereskedő nem adhatja el a birtokában lévő AutoCAD szoftver 14-es kiadását. A férfi ügyvédje új eljárás lefolytatását kezdeményezi.

A testület ítéletével gyakorlatilag megerősítette a használt számítógépes programok eladásának korlátozásáról, illetve megtiltásáról szóló licencszabályokat. A mostani ügyben az Autodesk szoftverfejlesztő cég volt a felperes és Timothy Vernon internetes kereskedő az alperes. Az Autodesk azzal vádolta meg őt, hogy az AutoCAD Release 14 egy példányát jogsértő módon eladásra kínálta az eBay online aukciós platformon keresztül. Vernon korábban egy építészirodától vásárolta meg a szoftvert és tényleg el akarta adni.

Az online kereskedő az eljárás során azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok jelenleg hatályos szerzői jogi szabályozásának részét képező un. First Sale Doctrine szellemében járt el. Ez a jogszabály lehetővé teszi a szerzői jogilag védett alkotások tulajdonosainak, hogy tovább értékesítsék a birtokukban lévő programokat és más műveket. A kerületi fellebbviteli bíró azonban nem fogadta el az érvelését, mondván: az ebben az esetben nem alkalmazható, mivel a licencfeltételek csak az adott alkotás használatát teszik lehetővé, a továbbadását már nem.

Greg Beck, az internetes kereskedő ügyvédje azonban nem nyugodott bele az ítéletbe és a Wired.com blogjának, a Threat Levelnek kijelentette: azonnal kezdeményezik az ügy újratárgyalását, mivel álláspontjuk szerint a licencfeltételek ebben az esetben nem különböznek lényegesen a többi szoftverfejlesztő licencfeltételeitől. Szintén nemtetszését fejezte ki az ítélettel szemben az eBay és az Amerikai Könyvtárszövetség. Utóbbi attól tart, hogy a szoftveripar gyakorlatát a jövőben átveszik és alkalmazni fogják a szerzői jogi tulajdonosok, a könyv- és a zenei kiadók, valamint a filmstúdiók is, hogy így korlátozzák a bérleti- és használt piacok forgalmát.

Ezzel szemben az Autodesk pártját fogó The Software & Information Industry Association (SIIA) - amelynek tagja többek között a Google, az Adobe, a McAfee és az Oracle, valamint a The Motion Picture Association of America (MPAA) - üdvözölte a döntést. Beigazolódott Reinher Hirschberg, a usedSoft alapítójának álláspontja, aki szerint ugyan komoly értéket, 2,1 milliárd eurót képvisel a használtszoftver-piac, de számos ok miatt mégsem kelendőek ezek a programok. Az egyik fő probléma éppen a licencek újraértékesítésének kérdése.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások