LED-es szemüvegbe épített navigációs rendszer

LED-es szemüvegbe épített navigációs rendszer

2010. október 6. 14:53, Szerda
A Tokiói Elektro-kommunikációs Egyetem kutatói olyan különleges szemüveget fejlesztettek ki, amely segít megmutatni közlekedés közben a gyalogosoknak a helyes utat.

A navigációs rendszerek általában az autósok számára készülnek, de mostanában egyre gyakrabban jelennek meg a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak szánt készülékek is. A Tokiói Elektrokommunikációs Egyetem által megalkotott különleges navigációs szemüveg ez utóbbiak számára készült és segíthet abban, hogy a járókelők ne tévedjenek el egy nagyvárosban, illetve ne keveredjenek balesetveszélyes helyzetbe.

Az úgynevezett Wearable Personal Navigation System (WSNS) gyakorlatilag egy szemüvegben elrejtett navigációs eszköz. A WSNS tartalmaz egy beépített GPS-vevőegységet, egy kisméretű iránymutató szenzorral ötvözött iránytűt, egy miniatűr számítógépet és egy elemet. A Nobuo Nakajima professzor által vezetett csoport ugyanakkor lemondott a teljes értékű képernyő használatáról, ehelyett a szemüveg széleinél körben egyszerű LED-eket helyeztek el.


Ahhoz, hogy valaki a WSNS-t használhassa mindenekelőtt meg kell adnia az úticélját. Ez történhet akár egy okostelefon segítségével, amely vezeték nélküli kapcsolattal (Bluetooth vagy WLAN) köthető össze a szemüveggel. Ezután a rendszer meghatározza nem csak a szemüveget viselő személy pontos tartózkodási helyét, hanem azt is, hogy éppen milyen irányba néz. A LED-eket kifejezetten úgy helyezték el, hogy azokat az emberek periférikus látásukkal is érzékelhetik, ezáltal nem zavaróak. Amennyiben a LED-lámpák zölden világítanak, úgy a gyalogos jó irányba tart, ha pirosan, akkor pedig el kell fordulnia.

Kengo Saito, a kutatócsoport munkatársa szerint a megoldás előnye pont az egyszerűségében rejlik. "A mai gyalogosok számára készült navigációs rendszereknél az embereknek folyamatosan a kijelzőt kell nézniük. Ez nagyon veszélyes lehet az utcán. A mi eszközünknél csak a LED-lámpákat kell figyelni. közölte a szakember. A kutatók már kipróbálták a japán fővárosban a WSNS-t és bebizonyították, hogy a technika képes biztonságban a célpontjukhoz vezetni a tesztben résztvevőket.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a különleges szemüveg mikor lesz kapható a boltokban, de Saito úgy vélte: a sorozatgyártás előtt nem tornyosulnak megoldhatatlan akadályok. A japán szakemberek távlati célja a rendszert további miniatűrizálása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások