Csatát nyert a Microsoft a warezolokkal szemben

Csatát nyert a Microsoft a warezolokkal szemben

2010. november 25. 16:50, Csütörtök
A warez elleni csata sokszor olyan megoldásokat követelt a kiadóktól, amely végül a becsületes vásárlók életét keserítette meg (lásd a Ubisoft védelmi rendszerét). Most azonban a Microsoft az új, Kinect-hez való kezelői felület megjelenésével olyan védelmet aktivált, amivel a jelenlegi csatát megnyerte - bár ez a győzelem is tiszavirág életűnek bizonyult.

Az egész onnan indult, hogy a Kinect megjelenésével frissült a konzol kezelőfelülete, mellyel egy időben a megjelenő új játékok lemezére felkerült a mostanra minden X360 tulaj által megismert úgynevezett AP2.5-ös rendszer. Ez a védelem első körben az Assassin's Creed: Brotherhood és a Need for Speed: Hot Pursuit című játékok kalózait érintette. (Az AP2.5 már a Fable 3 lemezén is rajta volt, de annak lejátszásához még nem volt szükség az új dashboardra.)A játékok futtatásához mindenképp szükség van az új dashboard-ra, igen ám, de ha ezt felrakta valaki a gépére, a programot ugyan felismeri a konzol, de az aktiválódó védelmi rendszer miatt elindítani már nem tudja. Kivételek persze itt is voltak: bizonyos meghajtók ugyanúgy működnek ezekkel a játékokkal is, mint a régebbiek.

Természetesen minden csoda három napig tart: új védelem - újabb törés. Hiába a nagy igyekezet, okos és leleményes hackerek már meg is találták az ellenszert a Microsoft próbálkozására. A kérdés az, hogy ez meddig lesz jó, kiindulva abból, hogy bizony nem minden játék használja majd az AP2.5-ös védelmet.

A torrent oldalakon frissen megjelent Nail'd, Splatterhouse, pár Kinect játék és a Tron: Evolution viszont még a "sima" wave5-ös védelmet használja, így ezek minden probléma nélkül futtathatók mind a régi, mind a már az új flash-sel felszerelt gépeken. Ez egy igen érdekes és furcsa húzás, ki tudja, hogy mi volt ezzel a redmondi cég célja. Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben újabb védelmi rendszerekkel találkozunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások