Újraéleszti Kína az űrháborút?

Újraéleszti Kína az űrháborút?

2011. február 8. 05:40, Kedd
Kína "űrelhárító" fegyvereket fejleszt, amivel megzavarhatja a műholdak jeleit, vagy akár meg is semmisítheti az alacsony földkörüli pályán keringő objektumokat, jelentette ki a Pentagon vezető tisztviselője, az Egyesült Államok 10 éves űrbiztonsági tervezetének ismertetésekor.

"Kína űrelhárítási befektetései aggasztóak ránk nézve" - nyilatkozott a sajtónak Gregory Schulte űrpolitikáért felelős védelmi államtitkár. A Nemzeti Űrbiztonsági Stratégia (NSSS) jelentős elmozdulást jelent a múlt gyakorlatához képest. Az Egyesült Államok számára felvázolt 10 éves irányvonal nagyobb rugalmasságot biztosít a Pentagonnak, amivel megvédheti eszközeit a világűr egyre népesebb, egyre erőteljesebb versenyre és kihívásokra késztető környezetében, taglalta Schulte, aki szerint az új stratégia kialakításának fő oka a "fejlesztések alatt álló űrelhárítási képességek növekedése", melynek Kína az arcvonala.

2007-ben az ázsiai nagyhatalom már demonstrálta képességeit, amikor egy közepes hatótávolságú földi rakétával lelőtte egyik kiöregedett időjárási műholdját. A művelet jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki. Az aggályok között nem csupán az űrfegyverkezés, de a robbanás következtében mind a mai napig az űrben sodródó űrszemét problémája is éles bírálatokat kapott.

Peking az elhárítás mellett műhold jelzavaró technikák és irányított energia fegyverek fejlesztésén is dolgozik, utóbbiak lövedék nélkül, pusztán egy energiasugárral iktatják ki a célpontokat, magyarázta Schulte.

Nem csak Kína fitogtatja űrelhárítási képességeit, tette hozzá Schulte, hanem Irán és Etiópia is. "Kereskedelmi műholdakat zavarnak… Ha Etiópia képes egy kereskedelmi műhold zavarására, akkor van okunk az aggodalomra, vajon a többiek mire képesek a katonai műholdjaink ellen" - mondta. "15 évvel ezelőtt nem kellett volna ilyesmitől tartanunk, ma azonban már másként kell gondolkoznunk, át kell gondolnunk, hogyan tudjuk folytatni azokat a kritikus tevékenységeket, amiket az űrből végzünk, vagy ha ezek romlanak, akkor alternatív megoldásokat kell találnunk"

Az NSSS egyik lényegi intézkedési irányvonala az USA űreszközeinek védelme, ennek egyik lehetőségét a NATO elvei mentén megvalósított nemzetközi együttműködésben látják, azaz ha egy tagot megtámadnak, az az összesre nézve támadásként értékelendő, együttes reakciót váltva ki a szövetség tagjaiból. Az USA fenntartja az űrtámadások esetén az önvédelem jogát, amit nem feltétlenül az űrben fog végrehajtani, zárta beszédét Schulte.

Az Kína tevékenységével kapcsolatos amerikai aggályok odáig vezettek, hogy Robert Gates védelmi miniszter az űrrel kapcsolatos kérdéseket is beleszőtte a kínaiakkal folytatott stabilitási párbeszédbe.

Listázás a fórumban