Lecseréli a Linuxot a német külügyminisztérium

Lecseréli a Linuxot a német külügyminisztérium

2011. február 19. 14:16, Szombat
A szaktárca vezetői az alkalmazottak panaszai és észrevételei miatt döntöttek úgy, hogy az összes számítógépről száműzik az eddig használt Linux disztribúciókat. A szerverek maradnak.

A Netzpolitik.org nevű blog birtokába jutott belső anyag szerint a német külügyminisztériumi dolgozók számítógépeinek 90 százalékára telepítettek a Windows operációs rendszerek mellé Linuxot is. A munkatársak azonban idegenkedtek az új szoftvertől és többségük inkább a Windowst használja. Ennek oka a dokumentum szerint az, hogy számos problémát a mai napig nem sikerült megoldani és emiatt a hivatali kommunikáció, illetve munka a háttérbe szorul. Különösen a más részlegek és intézmények számítógépeivel megvalósítandó információcsere okozott komoly gondokat.


Michael Groß, a külügyi szaktárca IT-részlegének vezetője arról számolt be, hogy további részlegek nem hajtották végre az átállást, sőt a szövetségi belügyminisztérium tavaly nyáron leállította a nyílt forráskódú kliensprogramot. Pedig a McKinsey Intézet által még 2010 márciusában elkészített tanácsadói tanulmány megerősítette, hogy a Windows "single-boot változatú", vagyis egyedüli operációs rendszerként való alkalmazása ugyan "technikailag lehetséges és a felhasználók szempontjából vonzó, de kétségtelenül drága megoldás. Emellett középtávon jelentős licenc- és migrációs költségekkel kell számolni."

Ennek ellenére a hivatal már tavaly augusztusban úgy döntött, hogy visszaállítja a korábbi állapotot és az összes számítógépre kizárólag Windowst telepít. A program első részeként idén a minisztérium központi épületében és a külképviseleteken található 3000 PC-n cserélik vissza a Windows/Linux duót Windows XP-re. A további 9000 munkaállomásra 2012-ben Windows 7 operációs rendszereket, Office 2010 irodai programcsomagokat és Outlook levelezőrendszereket fognak telepíteni. A csere a szaktárca állítása szerint semmilyen többletköltséget nem jelent, sőt még növelheti is a munkahatékonyságot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások