A Microsoft a világ legetikusabb cégei között van

A Microsoft a világ legetikusabb cégei között van

2011. március 20. 13:46, Vasárnap
A New York-i Ethisphere Institute által kiadott etikus vállalati listára a redmondi óriáscéggel együtt összesen 110 társaság neve került fel. A Google és a Facebook még a kanyarban sincs.

A világ legetikusabb vállalatainak listáját minden esztendőben kiadja a New York-i intézet, amely kizárólag azt vizsgálja, hogy milyen szinten állnak az etikát tekintve az egyes társaságok. Az idén a 110 helyre összesen 3000 céget jelöltek és az összesítésre végül 35 új cég neve került fel. Az egyes jelöltek értékét az úgynevezett etikai hányados alapján számítják ki. Ezt az eljárást az amerikai intézet munkatársai dolgozták ki. Az értékelési faktorok közé tartozik, hogy az adott piaci szereplő nevéhez mennyire köthetők tartós, hosszú távú beruházások, milyen üzleti gyakorlatot alkalmaz, milyen kezdeményezéseket indít a munkahelyi környezet javítására, valamint, hogy miként viselkedik üzleti partnereivel és ügyfeleivel.

A kiértékeléshez felhasznált információk egy része bárki számára szabadon hozzáférhető, ugyanakkor vannak olyan adatok is, amiket a jelölteknek kell elérhetővé tenniük. Ezek közé tartoznak azok a belső céges dokumentumok, amik azt mutatják be, hogy az adott vállalat miként jár el a panaszokkal kapcsolatban. Emellett a szakemberek vizsgálják a társaságok belső kommunikációját is.

Az IT-szektorban a legetikusabb piaci szereplők közé tartozik az aukciók kategóriában az eBay; a hardvergyártóknál a Hitachi Data Systems; a szoftverfejlesztőknél az Adobe Systems, a Microsoft, a Salesforce.com, a Symantec és a Teradata; a fogyasztói elektronikai eszközök gyártói közül az Electrolux, a Ricoh és a Xerox; az internetes vállalkozásoknál a Zappos; a távközlési szolgáltatások kategóriában a Singapore Telecom, a Swisscom és a T-Mobile USA; a távközlési hardvergyártók táborából az Avaya Inc., a Cisco Systems és a Juniper Networks; továbbá az elektronikai megoldások és a félvezetők kategóriában a Freescale Semiconductor, a Premier Farnell és a Texas Instruments.

Tavaly a legetikusabb cégek között volt a HP is és Mark Hurd, a Hewlett-Packard első embere lett a világ legetikusabb vezérigazgatója. A gyártó azonban idén már nem szerepel az összeállításban, ahogy a Google és a Vodafone sem. A Ethisphere szakértői összesen hét kategória (társadalmi felelősségvállalás, általános cégvezetés, a közjó érdekében végzett innováció, piacvezetőként elért teljesítmény, a cégvezetők magatartása és a vállalati kultúra, a cégtörténet a jogi viták, visszaélések tükrében, illetve belső rendszerek és etikai kódex) alapján döntenek a végső sorrendről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások