6,5 milliárd dollárért veszi meg riválisát a Texas Instruments

6,5 milliárd dollárért veszi meg riválisát a Texas Instruments

2011. április 6. 22:45, Szerda
A tranzakcióval a vezető amerikai chipgyártó tovább erősíti piaci pozícióját. Az üzletet már mind a két vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta. A felvásárlás várhatóan 6-9 hónapon belül zárul le.

A Texas Instruments (TI) közleménye szerint a cég összesen 6,5 milliárd dollárt fizet az egyik legnagyobb riválisáért, a National Semiconductorért. A két cég igazgatótanácsa már jóváhagyta az üzletet, azonban a tranzakcióra még a részvényeseknek is rá kell bólintaniuk, valamint az amerikai versenyhivatal is megvizsgálja a felvásárlást.

Az 1930-ban alapított Texas Instruments mobiltelefonokhoz, számítógépekhez, televíziókhoz és más elektronikai készülékekhez, valamint ipari berendezésekhez gyárt analóg és integrált processzorokat. A társaság összesen 30 000 analóg terméket értékesít évente és ebből a tevékenységből évi 6 milliárd dolláros forgalomra tesz szert. Az 1959-ben alapított National Semiconductor évente 12 000 analóg terméket értékesít és az éves forgalma ebben a szegmensben eléri az 1,6 milliárd dollárt. A TI piaci részesedése 14 százalék, a National Semiconductoré 3 százalék. "Ez az átvétel az erőről és a növekedésről szól" - jelentette ki Rich Templeton, a TI elnök-vezérigazgatója. Don Macleod, a National Semiconductor vezetője azt mondta, hogy a két vállalat remekül kiegészíti egymást.


Az igazgatótanácsok után most a részvényesek kezében van a döntés. Mivel a TI 25 dollárt kínál minden egyes National Semiconductor részvényért, ezért aligha kérdéses, hogy az ajánlatot végül elfogadják majd. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a hét elején a tőzsdén még 14 dollárt ért egy National Semiconductor részvény. Az egyesülő két cég eredményesebben veheti majd fel a küzdelmet az olyan konkurensekkel, mint az Analog Devices, a Linear Technology és az STMicroelectronics. A két társaság 2010 42 milliárd dolláros forgalmat ért el. 2010 utolsó negyedévében a TI nyeresége 942 millió dollár volt, míg a National Semiconductor nyeresége a tavalyi esztendő harmadik negyedévében 59,4 millió dollárt tett ki.

Az Egyesült Államokban a felvásárlás hírére emelkedtek az indexek, a New York-i piacok 0,1−0,4 százalékos pluszban álltak. Szerdán a National Semiconductor papírjai már 71 százalékkal drágultak. A hír hatására számos szektorbeli részvény drágult, a német Infineon-papírok például 3,9 százalékkal erősödtek. Ugyanakkor, a telekomszektor lejjebb került tegnap: a Vodafone-papírok árfolyama 1,5 százalékkal csökkent, hasonlóan a hétfőhöz, amikor bejelentették, hogy a Vivendi kivásárolja a brit céget a francia mobilszolgáltatóból, az SFR-ből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások