100 millió dollárt fektet be egy szélerőmű-parkba a Google

100 millió dollárt fektet be egy szélerőmű-parkba a Google

2011. április 20. 23:38, Szerda
Az amerikai óriáscég újabb megújuló energiás beruházásba vágott bele: ezúttal a szélenergiát hasznosítaná a világ egyik legnagyobb projektje keretében.

A hírt Rick Needham, a Google zöld beruházásokért felelős igazgatója jelentette be egy blogbejegyzésben. A tengerentúli társaság az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a megújuló energiákkal kapcsolatos programok támogatására és ezt a gyakorlatot folytatni akarja a jövőben is. A mostani beruházás kiemelkedik a sorból, hiszen a vállalat ezúttal 100 millió dollárt fektet be egy olyan projektbe, amelynek keretében a világ egyik legnagyobb szélerőmű-parkját hozzák létre az USA-ban, Oregon államban.

A Shepherds Flat nevű szélerőmű-parkot jövőre helyezik üzembe és ez lesz a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Áramtermelési kapacitása eléri majd a 845 megawattot, ami több mint 235 000 háztartás ellátására elegendő. Az építési költségek összesen 2 milliárd dollárt tesznek ki. A Google mellett a terv megvalósításában részt vesz még a Caithness Energy, a General Electric (amely a szélkereket szállítja), valamint a Sumitomo Corporation of America és a Tyr Energy.


A Shepherds Flat Wind Project látványterve

Az IT-cég azért figyelt fel a programra, mert egyrészt az a legnagyobb szélerőmű-park megépítését tűzte ki célul, másrészt pedig a jelenlegi legkorszerűbb technológiákat használja fel. Az Egyesült Államok területén itt alkalmaznak majd először mágnesgenerátoros turbinákat, amelyek jelentős mértékű előrelépést jelentenek mind a teljesítményt, mind a megbízhatóságot tekintve. A parkot Arlington város mellett építik fel, az összterülete 78 négyzetkilométer lesz. A hosszútávú cél az egyesült államokbeli megújuló és tiszta energiát használó projektek támogatása és felgyorsítása.

A Google először 2006-ban épített naperőművet, méghozzá a saját központjában, majd ezt követően tavaly óta szélkerekek segítségével látja el energiával szerverközpontjait. A cég tavaly októberben jelentette be, hogy támogatja a szélerőművek építését, az elmúlt napokban pedig két bejelentést is tett. Egyrészt közölte, hogy tulajdonrészt szerzett a brandenburgi naperőmű-parkban, másrészt pedig naperőművet építtet a Mojave-sivatagban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások