Elkészült a papírtelefon

Elkészült a papírtelefon

2011. május 9. 19:09, Hétfő
Kanadai kutatók álltak elő az általuk világelsőnek nevezett papírmobillal, amely több előnyt is kínál a hagyományos készülékekkel szemben, a megszokottakkal ellentétben pedig elsősorban hajlításra reagál.

A kanadai Queens's University Human Media Lab csoportjának szakemberei mutatták be a papírtelefont, amely egy 3,7 hüvelykes E-Ink kijelzőre, valamint szintén könnyen hajlítható áramkörökre épül, meglehetősen vékony kivitelben. Reményeik szerint ezzel végleg bebizonyították, hogy elérkeztünk a hagyományos papír leváltásához, mind az irodában, mind pedig otthonunkban.

A fejlesztés egy rövid YouTube videón látható, ebből pedig rögtön ki is derül számunkra, hogy az interakciót újszerű módon oldották meg. Hiába keressük ugyanis a készüléken a billentyűzetet, valamint az érintőképernyők megszokott funkcióit, a felhasználók ehelyett az E-Ink lapka hajlításával, a különböző mozdulatokkal tudják elérni a kívánt hatást, legyen szó menüben történő navigálásról, egyes elemek kiválasztásáról, zenelejátszásról, hívásokról, avagy bizonyos dokumentumok, állományok tárolásáról és azok megtekintéséről. Ezen mozdulatokat, hajlítási formákat eltárolhatjuk a készülékben, ezt követően pedig az érzékelésért felelős szenzorok felismerik azt és értelmezik az utasítást.


Ami a jövőbeni felhasználást illeti, a kutatók azt remélik, hogy mind az irodában, mind pedig az otthonokban leválthatják majd a megszokott eszközöket - egyes nyilatkozatok szerint a mai okostelefonok 5-6 évnél tovább nem húzhatják majd ezen új fejlesztésekkel szemben (még akkor is, ha egyelőre prototípusról van szó, és a mozdulatok, hajlítások kiértékelése egy, a telefonnal összekötött laptopon történik), a munkahelyen pedig lecserélhetjük a papírhalmokat, és az E-Ink kijelzőre épülő utódokat akár ugyanúgy egymásra helyezve tárolhatjuk majd. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a technológia bizonyos korlátokkal érkezik, így a kijelző gyors reagálásáról, élénk színekről, emiatt pedig mozifilmek és játékok alkalmazásáról egyelőre nem ábrándozhatunk.

A megoldást a Vancouverben ezen a héten esedékes Computer Human Interaction konferencián mutatják be részleteiben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások