Megerősítené informatikai hálózatát a magyar hadsereg

Megerősítené informatikai hálózatát a magyar hadsereg

2011. június 15. 16:48, Szerda
A miniszteri irányelv szerint 2012 és 2021 között jelentős mértékben fejleszteni kell a Magyar Honvédség vezetési rendszereinek védelmét a számítógépes támadásokkal szemben.

A korszerűsített vezetési rendszer alkalmas lesz az országon belüli és például a NATO-partnerországokkal való biztonságos kommunikációra - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök Budapesten, miután hazaérkezett a belgrádi NATO-konferenciáról. A vezérkari főnök elmondta, hogy a szerb fővárosban zajló konferencián kiemelten foglalkoztak "közös javakhoz" való hozzáférés biztosításával, vagyis az óceánok és tengerek, légtér, világűr, illetve a cybertér védelmével, az ezek ellen irányuló támadások (kalózkodás, terrorizmus, internetes bűnözés) meghiúsításával.

A vezérkari főnök szerint a témában tartott előadások az ezek elleni közös fellépést sürgették, de felvetődött, hogy ezeket a kérdéseket nem csak katonai szempontból kell vizsgálni. A globális javak felhasználásában részt vevő szervezetek és az ott alkalmazott infrastruktúrák "a civil szféra dominanciáját bizonyítják" - tette hozzá. Benkő Tibor megemlítette, hogy a Magyar Honvédség is képviselteti magát egy a közös javak felhasználását, kezelését kutató projektben. Ennek eredményei segítik majd a nemzeti katonai cybervédelmi koncepció, valamint az átfogó kormányzati elképzelések kialakítását.

A konferencia másik kiemelkedő témája a képességfejlesztés, benne a NATO és az Európai Unió közötti nagyobb együttműködés kialakítása volt. "A NATO törekvése az, hogy minden támogatást és segítséget megadjon az uniónak, az EU pedig saját katonai képességeinek fejlesztését és harccsoportok létrehozását sürgeti, ezért felmerült, hogy a párhuzamosságokat ezen a területen is ki kell iktatni" - mondta. Mindkét szervezet a képességek racionálisabb felhasználása mellett tette le a voksát, és ebben nemcsak az említett két szervezet, hanem más - egyik szövetségbe sem tartozó - országok is egyetértettek - fűzte hozzá. "A képességeket össze kell gyűjteni és kamatoztatni kell, hiszen ezek lehetnek módszertani, elméleti és technikai tapasztalatok is" - hangsúlyozta Benkő Tibor.

A vezérkari főnök elmondta azt is, hogy a már hagyományosnak nevezhető konferenciát először 2008-ban Albániában, 2010-ben Finnországban, az idén Szerbiában rendezték meg, jövőre pedig Horvátországban tartják majd (2009-ben elhalasztották az új NATO-parancsnoksági struktúra kialakításáig). A mostani rendezvényen a meghívottak között vannak 60 ország hadseregeinek vezérkari főnökei. A résztvevők közül 28-an NATO-tagországok, de jelen vannak a Partnerség a békéért programban részt vevő országok képviselői is.

Listázás a fórumban