Dollármilliárdokat követel az Oracle a Google-tól

Dollármilliárdokat követel az Oracle a Google-tól

2011. június 20. 12:08, Hétfő
Az Oracle azzal vádolja a webes vállalatot, hogy az Android operációs rendszerével megsértett számos fontos Java-szabadalmat. A szoftvercég több milliárd dolláros kártérítést követel.

Az Oracle keresetét egy kaliforniai bírósághoz adta be, amelyben jelezte, hogy nem elégszik meg aprópénzzel, hanem több milliárd dollárra tart igényt. A cég már tavaly augusztusban benyújtotta a beadványát, azonban eddig nem közölte, hogy a szabadalomsértések miatt mekkora kártérítést akar. A vita azután tört ki, hogy az Oracle 7,4 milliárd dollárért megvásárolta a Sun Microsystems vállalatot és ezzel a birtokába kerültek a Javával kapcsolatos szabadalmak is. Az Oracle azt állítja, hogy a Google az Android operációs rendszerével ezeket a szabadalmakat sértette meg.

Bár eddig is voltak szabadalmi perek az androidos táborba tartozó mobiltelefon-gyártók ellen, azonban a mostani ügy kétségtelenül a legjelentősebb eljárás. Az Oracle álláspontja egyértelmű: a Java a legfontosabb szoftver, amit a cég valaha megvásárolt, éppen ezért mindent elkövet azért, hogy minél több pénzre tegyen szert a Javának köszönhetően. Mivel a Java világszerte egyre népszerűbb, ezért a per kimenetele közel sem mindegy. Larry Ellison, az Oracle első embere és jogászai jelentzék, hogy a céljuk az Android eltávolítása a mobilpiacról.

A Google szerint viszont a több milliárd dolláros kártérítési igény "alapvető jogi tévedéseknek" köszönhetően jött ki és túlzott mértékű. Ráadásul a több milliárd dollár már csak azért sem megalapozott, mert ez jóval nagyobb összeg annál, mint amennyihez a társaság valaha az Androidnak köszönhetően jutott. A pert az észak-kaliforniai kerületi bíróság fogja tárgyalni.

Florian Müller, a Nosoftwarepatents.com alapítójának birtokába került információk szerint az Oracle 1,4 és 6,1 milliárd dollár közötti kártérítést követel a Google-tól. A vállalat korábban egy peren kívüli megállapodás tervezetét is eljuttatta a Google-nak. Ennek alapján a webes konszernnek három évre 60 millió dollárt kellett volna fizetnie, továbbá az Androiddal kapcsolatos forgalom után is minden évben legfeljebb 25 millió dollárt kellett volna átutalnia. Ezt azonban a keresőóriás elutasította.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások