Extrém körülményekre méretezik a Sziget informatikai hálózatát

Extrém körülményekre méretezik a Sziget informatikai hálózatát

2011. augusztus 9. 16:40, Kedd
A sok éve rendszeresen megrendezett Sziget Fesztivál informatikai hátterének biztosítása hatalmas feladat, hiszen egy kisvárosnyi embertömegnek, illetve az azok vendéglátásául szolgáló üzletek számára kell strapabíró, és az idén gyakorta előforduló extrém körülményeknek is ellenálló hálózatot létrehozni.

Közel két évtized alatt az eleinte csupán két színpados fesztivál egy dübörgő kisvárossá nőtte ki magát, amelynek zökkenőmentes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő IT infrastruktúra. Az ACE Telecom helyszíni sajtótájékoztatón engedett bepillantást a színfalak mögé, és mutatták be a sajtó számára hogyan valósítják meg az esemény szélessávú kapcsolatát. Ez a cég biztosítja mind a látogatók, mind a vendéglátóipari egységek és a programhelyszínek internetelérését, támogatják a jegyeladást, a koncertek hangerő-szabályozását valamint a szervezők VoIP telefonos elérhetőségét.


Egy ilyen, 400 ezer embert érintő esemény nem csak hatalmas reklámlehetőség, hanem komoly feladat is egyben. Az teljesen egyértelmű, hogy csak a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelő és kiváló minőségű eszközökkel lehet ezt megoldani, de ezek mit sem érnek komoly felkészültség és a sok szakember nélkül. A zöldterületen fekvő, és ezért mindenfajta infrastruktúrától mentes helyszínre két hét alatt kell 110 végpontot telepíteniük. Ehhez először egy hat kilométeres optikai kábelt fektetnek le, majd ehhez csatlakozik 12 kilométernyi gigabit sávszélességű UTP hálózat. Ennek maximális száz méteres áthidaló távolságát saját megoldásukkal 300 méterig is ki tudják tolni.

A munkásoknak idén esőben, kifejezetten rossz időjárási körülmények között kellett az oszlopokra kábeleket rögzítenie, csatlakozásokat szerelnie úgy, hogy telepítéskor még a sátrak végleges helyét sem tudják. Üzemzavar esetére a redundanciát egy saját biztonsági mikrohullámú összeköttetéssel támogatják meg. Idén bőven van feladatuk, a soproni VOLT és a Zamárdiban megrendezett BalatonSound is okozott számukra meglepetéseket. Előbbinél a domborzat leküzdése, utóbbinál a Balaton feletti rádióátvitel volt nehézségeket okozó feladat.


Viczián-Domai Róbert, a Sziget Kulturális Szervezőiroda informatikai vezetője elmondta, hogy a rendezvény sikere nagyban múlik a garantált, rendkívül magas rendelkezésre állású rendszer megbízható működésén, hiszen még a jegyértékesítés és a biztonsági kamerák képeinek a felügyeleti központba továbbítása is ezen át zajlik, azaz ha nincs net akkor nincs vendég sem. A feladat elég komplex, sok helyen több különböző fajta igénynek kell megfelelni. Az internetsátorban 100 PC-t használhat bárki ingyenesen, emellett az egyes kempingekben (francia, olasz stb.) is külön biztosítják a szolgáltatást. Minden elérés szimmetrikus sávszélességű, de a látogatók számára fél megabitben maximálták a sávot, a túlterhelés elkerülése érdekében.


Külön alhálózaton vannak a limiterek, azaz a hangnyomás szabályozók. Budapest több pontján mérik a Hajógyári-szigetről odajutó zaj hangerejét, amely ha túllépi a határértéket, a központból be tudnak avatkozni és csökkenteni tudják a programhelyszíneken és nagyobb zenés szórakozó helyeken a hangerőt. A szervezők elmondása szerint a bajt nem is ezek, hanem a magánvállalkozók kezében lévő kocsmák okozzák általában, melyeknél sokszor többszöri felszólításra sem halkítják le a zenét, és csak drasztikus lépésre (az áram kikapcsolásával való fenyegetésre) moderálják magukat. A szervezők egyébként egy VoIP-alhálózaton kommunikálnak, mely az URH rádiós rendszer megtámogatásaként müködik.


A hálózat minden eleme redundáns, vagyis ha mégis hiba lépne fel egy másik, helyettesítő eszköz lép működésbe. Emellett 24 órás helyszíni felügyelet és egy hálózatmonitorozó rendszer támogatja a szünetmentes működést. Az egész Sziget területén ingyenes a WiFi, aminek méretezésénél Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója külön kitért az okostelefonok okozta terhelésre, mellyel komolyan számolni kellett.

A rendszert kiépítő társaság mindezt egyfajta erőpróbaként fogja fel, ami után az egyéb feladatok pofonegyszerűnek számítanak. Elmondásuk szerint ők is rengeteget tanulnak, és csapatépítésre is kiváló, ha az igazgatók is kábeleket lazítanak, vagy segítenek a routerek cipelésében. Mindezek után este természetesen ők is megnéznek néhány koncertet, és csak ötödik helyen említették a megrendeléssel járó bevételt. Strelisky Ádám, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a társaság 560 millió forintos árbevételnek alig 5 százaléka származik erről a piacról. Az ügyvezető a Szigeten nyújtott szolgáltatásaik pontos ellenértékét nem közölte, mondván jövőre a konkurencia könnyen aláígérhetne áraiknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások