A Google felvásárolja a Motorolát

A Google felvásárolja a Motorolát

2011. augusztus 15. 17:40, Hétfő
Jókora meglepetést okozott a Google legújabb bejelentésével, miszerint az év végére birtokukba kerülhet a Motorola Mobility - nemcsak a cég meglévő és új készülékei, de szabadalmaik is előnyt jelenthetnek az Android számára.

A keresőcég hivatalos blogjában olvashatunk a döntésről, amelynek eredményeként valamikor az év végére, illetve 2012 elejére a Motorola Mobility teljes mértékben hozzájuk kerülhet. A Google részvényenként 40 dollárt fizet a gyártóért, ami 60 százalékos felárat jelent az aktuális árfolyamhoz képest, így nem meglepő módon 60 százalékkal 39,20 dollárra ugrott a papír az amerikai nyitás előtti elektronikus kereskedésben. Összesen mintegy 12,5 milliárd dolláros a Google kiadása, ami indoklásuk szerint jókora lökést ad majd saját mobil platformjuknak.

A Motorola Mobility tavaly decemberben jött létre az anyacégen belül a kettéválás eredményeként. Ez a társaság kifejezetten a mobil szférára, az itt megjelenő megoldásokra összpontosítanak, miközben a Motorola Solutions az általános értelemben vett üzleti kérdésekkel és stratégiával foglalkozik. Az elmúlt időszakban a gyártó némileg veszített súlyából a piacon, ám az Android operációs rendszerre épülő fejlesztéseik révén sikerült növelniük az eladásokat és ellensúlyozni a korábbi visszaszorulást. A felvásárlás egyben azt is jelenti, hogy a jövőben várhatóan nem kötnek megállapodást a Microsofttal a Windows Phone 7 alkalmazásáról, ahogy azt néhány forrás nemrég megszellőztette.


A híradástechnikai és háztartási elektronikai készülékeket is gyártó amerikai Motorola a fénykorában, 2006-ban a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt az értékesített készülékek száma alapján, 24 százalékos piaci részesedéssel. 2008-ban lecsúszott a harmadik helyre, a piacvezető Nokia és a Samsung mögé, piaci részesedése pedig 10 százalékra csökkent. 2009-ben már csak a negyedik volt, az LG Electronics is megelőzte. Elemzők szerint a márka hanyatlását az okozta, hogy a technológia nem felelt meg a multimédiás alkalmazásokra vonatkozó nyugati - európai és amerikai - fogyasztói elvárásoknak, de versenyképtelen volt a fejlődő országokban is, ahol olcsó, egyszerű készülékekre van igény.

A Google sietett leszögezni, hogy a céget külön entitásként kezelik majd, azt nem fogják integrálni a meglévő szolgáltatások portfóliójába, illetve hogy az Android továbbra is nyílt platform marad, a Motorola pedig változatlanul erre a szoftverre támaszkodik majd. Ez utóbbi kérdés azért fontos, mert az Android fut egyebek között a Samsung és az LG Electronics okostelefonokon is, amelyek a Motorola készülékekkel versenyeznek a vásárlókért. Nyilván további hordozható készülékeket várhatunk a felvásárolt cégtől, de az sem utolsó szempont, hogy ezzel a lépéssel a Google mintegy 17 ezer mobilpiaci szabadalomra teszi rá a kezét, ami nagyon jól jöhet az Apple és a Microsoft által nemrég elindított bírósági eljárásokban (lásd Samsung Galaxy Tab betiltása).

A Google közleménye szerint a Motorola elköteleződése a keresőóriás Android operációs rendszere mellett megteremtette a tökéletes környezetet az egyesüléshez. Amint említettük, a tranzakció az év végére véglegesülhet - meglátjuk, a Google szerepe és felfogása mennyiben változik a szegmensen belül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások