27 000 dél-koreai perelte be az Apple-t

27 000 dél-koreai perelte be az Apple-t

2011. augusztus 20. 23:31, Szombat
Az ázsiai emberek egy része nehezen emésztette meg, hogy az amerikai cég iOS operációs rendszere figyelte felhasználói szokásaikat, ezért tömegesen csatlakoztak egy perhez.

A Bloomberg hírügynökség tudosítása szerint a helyi adatvédelmi törvények figyelmen kívül hagyása miatt több tízezer dél-koreai felhasználó perelte be az Apple-t. Kim Hyeong Seok ügyvéd, a Mirae Law ügyvédi iroda munkatársa közölte: a beadványhoz eddig 27 612-en csatlakoztak és ők egyenként egymillió wont, vagyis körülbelül 650 euró kártérítést követelnek az amerikai cégtől. A kártérítési per az Apple és annak helyi kirendeltsége ellen irányul. Az emberek azután bátorodtak fel, hogy Kim Hyeong Seok még áprilisban, az elsők között indított pert az amerikai társaság ellen, amit sikerült is megnyernie és a bíróság jogerős ítéletében félmillió won kártérítést ítélt meg neki. Ez volt az első eset, hogy az Apple Korea valakinek kártérítést fizetett.

A keresetet többnyire fiatalok támogatják, akik úgy vélik, hogy mind az iPhone, mind az iPad készülékek kémkedhettek szokásaik után, emiatt "komoly érzelmi sérüléseket" szenvedtek el. A beadványt a changwoni kerületi bírósághoz nyújtották be. A dél-koreai adatvédelmi törvény különösen szigorúnak számít, így - különösen a korábbi döntés tükrében - kétséges az Apple győzelme.

Kim Hyeong Seok érvelése szerint a tartózkodási helyére vonatkozó adatok feljegyzése egyértelműen illegális. Amennyiben a bíróság a felperes felhasználóknak ad igazat, úgy az amerikai cégek közel 18 millió eurót kellene kifizetnie. Dél-Koreában egyébként körülbelül 3 millióan használják a cég termékeit. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt.

Az ügy előzménye, hogy a helyi távközlési felügyelet augusztus elején 2000 euróra büntette az Apple-t illegális adatgyűjtés miatt és kötelezte a vállalatot arra, hogy az információkat a jövőben titkosítsa. Április közepén vált ismertté, hogy figyeli felhasználóit az iOS 4. Az Apple csak egy héttel később javított a nyomkövetésen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások