1,3 milliárd dollárral támogatja a Sharp LCD-gyárának építését az Apple

1,3 milliárd dollárral támogatja a Sharp LCD-gyárának építését az Apple

2011. augusztus 19. 11:39, Péntek
Az Apple igyekszik felkészülni azokra az időkre, amikor már nem a Samsung lesz az egyik legkomolyabb partnere. A társaság hatalmas összeget fektet be a Sharp LCD-üzemébe.

Könnyen előfordulhat, hogy a Samsunggal folytatott jogi viták miatt az Apple kénytelen lesz más beszállító után nézni, eddig ugyanis a Samsung gyártotta az iPhone és iPad készülékek kijelzőit. A mostani perek azonban eldurvulásuk esetén megakadályozhatják ezt az együttműködést. Az Apple mindenesetre felkészül arra az esetre is, ha a Samsunggal folytatott kooperáció megszakadna, éppen ezért a vállalat 1,3 milliárd dollárral támogatja a Sharp LCD-gyárának felépítését.

"Az Apple azért fektet be a Sharp kameyamai LCD-üzemébe, hogy így biztosítsa az iPhone és az iPad készülékek kijelzőellátását. Mindez természetesen komoly mértékben befolyásolja majd a Sharp nyereségességét" - jelentette ki David Rubenstein, az MF Global FXA Securities elemzője.


Korábban már számos pletyka merült fel azzal kapcsolatban, hogy az Apple komoly összegeket invesztálhat a Sharp vagy a Toshiba üzemeibe. Miután a vállalat beperelte és ötletlopással vádolta meg a Samsungot, már sejteni lehetett, hogy a dél-koreai társasággal való együttműködés akár a közeljövőben megszakadhat. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy egy német bíróság egész Európában betiltotta a Samsung Galaxy Tab 10.1 forgalmazását, igaz, ezt a korlátozást később módosították, így jelenleg csak Németországra érvényes.

A Samsung az Apple legkomolyabb beszállítója. Kijelzők mellett memóriachipeket és processzorokat is szállít az amerikai vállalatnak. Valószínű azonban, hogy mindez hamarosan megváltozik. A Reuters szerint az Elpida Memory és a Toshiba egyaránt abban bízik, hogy átvehetik a Samsung megrendeléseit. A kameyamai Sharp-gyárat várhatóan jövőre nyitják meg és ott kizárólag az Apple számára készülnek majd termékek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások