Jó üzletet jelentenek a felhasználóknak küldött figyelmeztetések

Jó üzletet jelentenek a felhasználóknak küldött figyelmeztetések

2011. augusztus 24. 10:05, Szerda
Az állítólagos illegális letöltések miatti ügyvédi figyelmeztetések száma folyamatosan nő. A kiküldött levelek több millió eurós bevételt jelentenek a zene- és a filmiparral együttműködő ügyvédi irodáknak, miközben az esetek egy részében tévesen gyanúsítanak meg embereket szerzői jogsértésekkel.

Egy német férfi a regensburgi U+C ügyvédi irodától kapott egy levelet, amelyben azt vetették a szemére, hogy egy fájlcserélő platform rendszeréből illegálisan töltött le egy pornófilmet. Éppen ezért azt követelték tőle, hogy fizesse meg az ügyvédi költségeket és egyúttal kártérítést is kértek tőle, valamint egy nyilatkozatot, hogy soha többet nem tesz ilyesmit. Az U+C kissé mellélőtt a dologgal, ugyanis a családapa közölte, hogy a vitatott időpontban, amikor állítólag pornófilmet töltött le otthon sem volt, a felesége és ő is dolgoztak, míg a lányuk épp az iskolában tartózkodott. Az internethozzáférésüket pedig nem törhette fel senki, mivel jelszóval védett. Az ügyvédi iroda erre már nem válaszolt.

Az eset közel sem egyedi, sőt egyre gyakoribb. Alexander Wachs hamburgi ügyvéd 2006 óta harcol a jogtalan gyanúsítgatások és figyelmeztetések ellen. "Egyre gyakrabban állapítjuk meg, hogy a felszólításokat alaptalanul küldték ki a címzetteknek. Kissé komikus helyzet, amikor mondjuk egy siket személyt azzal gyanúsítanak meg, hogy letöltött egy zeneszámot, miközben nem is tudja meghallgatni" - összegezte a tapasztalatait a jogász.

Az eco német internetgazdasági szövetség adatai szerint az európai uniós tagállamban havonta (!) 300 000 interneteléréshez kapcsolódó személyes adatcsomagot adnak ki az internetszolgáltatók. Ugyan a szerzői jogsértések és az online kalózkodás elleni küzdelem magas szintű, azonban Oliver Süme, az eco elnöke úgy vélte, hogy a cégek gyakran túllőnek a célon. A legtöbb esetben elegendő lenne egy felszólítás kiküldése. Az ügyvédi figyelmeztetések növekvő száma azért sem érthető és elfogadható, mert folyamatosan csökken az illegális letöltések száma.

Alexander Wachs persze pontosan ismeri a folyamat hátterét. Szerinte azt senki sem kérdőjelezi meg, hogy ez egy kifizetődő üzleti modell, elsősorban az ügyvédi irodák számára. Több mint 40 ügyvédi iroda foglalkozik ilyen levelek kiküldésével, a többségük azonban igyekszik titokban tartani ezt a tevékenységét. A közelmúltban kézbesített 500 000 figyelmeztetés tíz százaléka az U+C-től származott.

Az üzlet tényleg kifizetődő, hiszen a megkeresett emberek 25-30 százaléka reklamáció nélkül fizet, így ennek köszönhetően tavaly 120 millió euró folyt be az ügyvédekhez. Ha azonban valaki perre menne, akkor a jogászok meghátrálnak. Wachs elmondta, hogy a felhasználók gyakran soha többet nem hallanak az őket meggyanúsító ügyvédi irodákról. Az már csak hab a tortán, hogy egy átlagos felszólításban 1000 eurós tételek szerepelnek, miközben a törvény elvileg 100 euróban maximalizálja a büntetések összegét.

A témához kapcsolódik, hogy a Brit Ügyvédi Kamara augusztus elején felelősségre vonta azt a két jogászt, akik fenyegetéseket tartalmazó figyelmeztető leveleket küldtek ki a fájlcserélőknek. A Davenport Lyons ügyvédi iroda munkatársaira egyenként 20 000 fontos pénzbüntetést szabtak ki, egyúttal három hónapra eltiltották őket a szakmájuk gyakorlásától. Ráadásul nekik kellett viselniük az eljárás összes költségét is, amely elérte a 150 000 fontot!

Listázás a fórumban