Földrengés-riasztás az iOS 5-ben

Földrengés-riasztás az iOS 5-ben

2011. augusztus 27. 22:44, Szombat
Számos részlet szivárgott ki az Apple iOS operációs rendszerének következő verziójáról. Az iOS 5 egy olyan funkciót is tartalmazni fog, ami elsőre túlzásnak tűnik, de ugyanakkor nagyon is hasznos lehet.

A közelgő iOS 5-ben elérhető lesz egy un kibővített üzenetfunkció, melynek segítségével a felhasználók számos fontos dologról, így például a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) által kiadott riasztásokról, földrengés-előrejelzésekről is értesülhetnek. Mindez különösen azért hasznos, mert a felhasználók többsége napközben nincs rádió vagy televízió közelében, ugyanakkor mindig bekapcsolva tartja az okostelefonját, így könnyebben riaszthatók, ha egy természeti csapás közeleg.

A fejlesztést az európai szakemberek is üdvözölték. Jörn Lauterjung, a Német Geokutatási Központ (GFZ) munkatársa kifejezetten hasznosnak tartja az innovációt. Egyértelmű, hogy az Apple az idén tavasszal Japánt sújtó földrengésre reagált a fejlesztéssel. A funkció használatához csupán annyi szükséges, hogy a felhasználó készüléke be legyen kapcsolva és legyen internethozzáférése.

"Technikai szempontból ebben a megoldásban semmi forradalmi sincs, ettől függetlenül a funkció integrálása az iOS-ba üdvözölendő. Különösen a földrengés-előrejelzések esetében fontos, hogy minden rendelkezésre álló értesítési lehetőséget alkalmazzanak a szakemberek. A legfontosabb csatornának természetesen a rádió- és a televízióadók számítanak. Emellett fontosak a szirénák, a rendőrségek és a minaretek hangszórói. Az SMS-ben küldött értesítések is hasznosak, ezek hatékonyságát azonban nagyban befolyásolja a hálózati leterheltség. Elméletileg minden ember értesíthető a közelgő veszélyről, a gyakorlati siker azonban egyrészt a napszaktól függ, másrészt attól, hogy éppen be van-e kapcsolva a rádió vagy a televízió. Szintén fontos a lakosság felkészítése is, hogy az emberek tudják, miként reagáljanak ezekre a helyzetekre" - nyilatkozta Jörg Lauterjung.

A riasztások gyorsasága azért is fontos, mert általában az értesítés és a természeti csapás bekövetkezése között legfeljebb néhány perc telik el. A beérkező adatok elemzése, attól függően, hogy a szenzorok mennyire sűrűn vannak elhelyezve, 2-5 percet vesz igénybe. Amennyiben a lakosok telefonjai be vannak kapcsolva, úgy már a földrengés előtt percekkel értesülhetnek a veszélyről és ezzel több ezer emberélet menthető meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások