Lemondott Steve Jobs

Lemondott Steve Jobs

2011. augusztus 25. 07:13, Csütörtök
Steve Jobs 14 év vezetés után lemondott az Apple vezérigazgatói poziciójáról, de elnöként a cégnél marad. A bejelentés után a cég részvényei azonnal 7 százalékot zuhantak a tözsdén.

A hasnyálmirigyrákot legyőző legendás vállalatvezető utódja Tim Cook lesz. Az óriáscég kormányrúdjának átadására régóta lehetett számítani, az időzítés mégis meglepte az elemzőket, hiszen az Apple szeptemberre tervezi az új iPhone bevezetését, jövőre pedig itt az iPad harmadik generációja. "Mindig is azt mondtam hogy ha eljön a nap, amikor már nem tudom vezérigazgatóként ellátni a feladataimat, én leszek az első aki ezt tudatni fogja. Sajnos most jött el ez a nap." - írja a cégvezető rövid levelében, melyben bejelentette lemondását.

Az 55 éves Jobs egészségi állapota 2003 óta kelt aggodalmat, amikor hasnyálmirigyrákot állapítottak meg nála. A műtét és alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához. A hogylétével kapcsolatos találgatások 2008-ban ismét felerősödtek, amikor jelentősen lefogyott. 2009. január 17-én betegszabadságra ment, súlyvesztését a "hormonháztartási egyensúly hiányával" magyarázta, majd májátültetésen esett át. Csak márciusban jelent meg rövid időre a nyilvánosság előtt, amikor a cég bemutatta az iPad új verzióját, illetve nem sokkal később részt vett Barack Obama szilicíum-völgyi technológiai vezetőkkel történt találkozóján is. Karizmatikus vezető lévén egészségi állapota jóideje rendszeresen felmerülő téma volt az elemzők körében.

"A befektetőknek üzenem, ne essenek pánikba, és maradjanak nyugodtak, ez a helyes döntés. Steve lesz az elnök Cook pedig a vezérigazgató" - nyilatkozta a Reutersnek a döntés kapcsán BGC Financial szakértője, Colin Gillis. Hiába a nyugató szavak, az Apple részvényei 376 dollárról villámgyorsan 357 dollárra estek, pedig Cook nem új ember, régóta másodiknak számít Jobs mögött. "A befektetők számára elfogadható Tim Cook, még ha Jobs is volt az innováció vezetője, és egyértelműen az Apple sikerének záloga. Tim már megmutatta, hogy jól tudja vezetni a céget" - tette hozzá a Cross Research elemzője, Shannon Cross. "Nem tudom, hogy ez egészségügyi kérdés-e, de az biztos, hogy valamikor meg kellett történnie. Miért ma, miért nem másik nap? Fogalmam sincs."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások