Gigantikus napfolt irányul felénk

Gigantikus napfolt irányul felénk

2011. november 6. 06:05, Vasárnap
Az elkövetkező 5 napban mágneses káoszt zúdíthat bolygónkra a Nap felszínén tomboló vihar. A figyelmeztetést az amerikai NOAA Űridőjárás Előrejelző Központ naptudósai adták ki, akik napfoltok egy kiterjedt csoportjának lassú, a Föld felé irányuló forgását követik nyomon. A NASA Nap Dinamikai Obszervatóriumának (SDO) pénteki felvételei szerint ez a 2005. óta észlelt legnagyobb napfolt csoport, szélessége a Föld szélességének tizenhétszerese.


Az SDO felvétele a Nap fotoszférájáról, aminek bal felső részén jól látható a közelgő napfolt csoport

Az AR11339 jelű aktív terület már jó ideje ontja magából a napkitöréseket, így jó esély van, arra, hogy mire a Föld felé fordul, addigra már ellőtte energiájának nagy részét, csütörtökön azonban megmutatta a csillagászoknak, hogy mire képes valójában, a legerősebb kitörés típust produkálva. A november 3-án képzett röntgensugarak az X1.9 osztályú kitörések közé sorolandók, amit 45 perc elteltével ionizációs hullámok formájában a Föld felső légkörében is észleltek, megváltoztatva a rádióhullámok terjedését Európa és Amerika fölött. A napfoltok a Nap belsejében tomboló heves mágneses erők eredményei. Ahogy közeledünk a naptevékenység maximumához, ami 2013-ra várható, egyre több napfoltra számíthatunk az intenzív mágneses mezők felszínre törésével, melyek felfedik a hűvösebb belső régiókat, sötét foltokat képezve.


A november 3-i X1.9 osztályú kitörésről készült felvétel

A napfoltok az erős mágneses tevékenységet tanúsító területeken jelennek meg, ezeket nevezik aktív területeknek. Az AR11339 aktív terület, ami jelenleg pontosan felénk mutat, jókora tűzijátékot zúdíthat ránk. A kérdés, vajon ki fog-e törni? Jelenleg erre nincs válasz, az egész játék egyfajta orosz rulettre emlékeztet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások