A Nap nem végezhet a Földdel 2012-ben

A Nap nem végezhet a Földdel 2012-ben

2011. november 14. 04:17, Hétfő
Ha a világunk elpusztul 2012-ben, azt nem a Nap számlájára fogjuk írni, tájékoztatott a NASA. A vészmadarak megnyilvánulásai ellenére csillagunk nem képes olyan erejű napkitörést produkálni, ami ropogósra sütné bolygónkat. "Ami a legfontosabb, a Napnak nincs elég energiája egy gyilkos tűzgömb eljuttatásához a 150 millió kilométerre fekvő Földre, hogy elpusztítsa azt" - írja a NASA november 10-i állásfoglalásában.

A maja "hosszú számítás" naptár elvileg 2012. december 21-én a végéhez ér, lezárva egy 5126 éves időszakot. Ez a sokak által tévesen értelmezett tény többeket is arra sarkallt, hogy elkezdje kántálni az eljövendő apokalipszist, míg mások alátámasztandó a feltevést, felsorakoztatták a világvégéhez vezető lehetséges okokat.

Az egyik népszerű elmélet szerint egy hatalmas napkitörés fog elbánni a Földdel. A pánikkeltők rámutatnak, hogy a Nap aktivitása éppen fokozódóban van, ami arra utal, hogy a gyilkos kitörés a jövő év vége felé érkezhet el. A Nap valóban 11 éves tevékenységi ciklusának csúcspontja felé halad, ez a csúcs azonban a csillagászok várakozása szerint 2013-ban vagy 2014-ben érkezik el, emellett számtalan maximumon estünk már át az elmúlt évtizedekben és még mindig itt vagyunk a Földdel egyetemben.

Ha ez az érvelés nem lenne kellően meggyőző, akkor vegyük figyelembe a kutatók azon álláspontját, hogy a kitörés égető hője nem képes eljutni bolygónkig. A Nap tevékenysége természetesen képes befolyásolni, és befolyásolja is a Földet. A kitörések például átmeneti hatásokat gyakorolnak bolygónk felső légkörére, fennakadásokat okozva a műholdas kommunikációban. A korona-anyagkidobódások (CME-k), azaz a Nap plazmájának hatalmas kitörései, melyek óránkénti 5 millió kilométeres sebességgel szöknek ki a világűrbe, még ennél is nagyobb gondokat okozhatnak. A Földet elérő CME-k működésképtelenné tehetik a GPS jeleket, a rádió kommunikációt és az elektromos hálózatokat. Egy nagy erejű, jól irányzott CME komoly pusztítást végezhet műszakilag egyre fejlődő és egyre nagyobb függésbe kerülő társadalmunkon, azonban ezzel együtt sem képes elpusztítani a bolygót, vagy kiirtani az emberiséget, hangsúlyozzák a kutatók.

A jövő évi világvégét előidéző tényezők a napkitörések kizárásán túl is kezdenek megcsappanni. Az Elenin üstökös, ami egyes megfigyelők szerint több más égitesttel egy vonalba kerülve hatalmas földrengéseket és szökőárakat zúdít a nyakunkba, nemrég darabjaira esett szét egy Nap-közeli áthaladás során. A feltételezett Nibiru bolygóról, amit X-bolygóként is emlegetnek és állítólag a Földhöz viszonyított négyszeres méretével együtt jövőre nekünk ütközik, megállapították, hogy nem is létezik.


"Nincs bizonyíték a Nibirura" - zárta rövidre a témát Don Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektumok Hivatalának vezetője. "Nincs Nibiru bolygó, nincs X-bolygó és semmi sem sodródik felénk"

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások