Okostelefonon dolgozik az Amazon

Okostelefonon dolgozik az Amazon

2011. november 18. 18:09, Péntek
Elemzői vélemények szerint az eddig online könyvesboltjával és olvasóival hódító cég saját okostelefont is piacra dob még az év vége előtt - egyelőre új tábla PC-jük szoftverének forráskódját tették elérhetővé.


Illusztráció
A Citigroup elemzőitől származik az előrejelzés, miszerint az Amazon még az idén, az utolsó negyedév folyamán saját okostelefont mutat majd be, amellyel céljuk nyilván a cég befolyásának kiterjesztése, az e-olvasó család, valamint a vadonatúj tábla által elért sikerek megismétlése egy számukra új szegmensben. A hír fogadtatása egyértelműen kedvező, az érdeklődők szerint jót tenne a versenynek egy ilyen megoldás felbukkanása.

A lépés logikusnak tűnik, hiszen a Kindle olvasók eddig kivétel nélkül jó eredményeket értek el, a nemrég bemutatott negyedik generáció hasonló fogadtatásra számíthat (egyelőre még csak a gombokkal ellátott legolcsóbb példányt tették elérhetővé az USA-n kívüli vásárlóknak), az új Kindle Fire tábla viszont abszolút sláger, a tengerentúli érdeklődés miatt az Amazon rögtön növelte is saját megrendelését. A mostani hír szerint egy esetleges okostelefon 150-170 dollár körüli gyártási költséget jelentene számukra, ettől nem is nagyon térne el a fogyasztói ár, talán még egy kis veszteséget is bevállalnak a forgalom optimalizálása érdekében. Ami a belsőségeket illeti, a burkolat alatt a Texas Instruments OMAP 4 processzora kaphat helyet, a gyártásért pedig a Hon Kai TMS csoportja felelhet majd, amely a cég olvasóit és immár tábláját is készíti.

Az Amazon időközben elérhetővé tette a Kindle Fire operációs rendszerének forráskódját, mégpedig saját oldalán. A szoftver maga egy módosított Android 2.3, nagy meglepetést így nyilván nem várhatnak a kurkászó kedvű felhasználók, ám a megoldás tartalmaz néhány olyan funkciót, ami érdeklődésre tarthat számot. Ilyen a platform speciális böngészője, az Amazon Silk, amely megosztja a feladatokat a készülék, valamint a cég saját számítási felhője, az EC2 szolgáltatás között, vagy a szoros integráció az Amazon Appstore-ral, illetve a mozifilmek és televíziós műsorok streamelésének lehetősége.

A korábbi készülékek forráskódjai is megtalálhatók ugyanazon a lapon, a mostani lépés ennek folytatásaként értékelhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások