Intelligens pizsama csecsemőknek

Intelligens pizsama csecsemőknek

2011. december 19. 08:35, Hétfő
Az Exmovere amerikai vállalat kínálatában immár megtalálhatók csecsemőknek szánt intelligens ruhák is, amik segítenek az egészségügyi értékek mérésében, a különböző vészhelyzetek megelőzésében és az alvás felügyeletében is.

Az Exmobaby nevű pizsama az első olyan hálóruha, ami emberi segítség nélkül képes tájékoztatást adni a gyerekek állapotáról. Ehhez rögzíti az egészségügyi értékeket és megtanulja, hogy miként reagáljon a csecsemő viselkedésére, illetve hogyan jelezze előre, ha a bébi éhes vagy fáradt. A pizsamába érzékelőket és különleges szálakat építettek be; utóbbiak egyrészt szenzorként szolgálnak, másrészt lehetővé teszik a beépített chipek összekötését is. A szálak részben pamutból vannak, az egészségre egyáltalán nem ártalmasak és kiválóan moshatók.

A ruhában elektrokardiogram méri a csecsemő szívverését, a bőr hőmérsékletét, nedvességtartalmát, a mozdulatokat pedig különböző szenzorok érzékelik. A kapott adatokat egy a pizsamáról levehető vezeték nélküli adó továbbítja a szetthez tartozó szoftvernek, ami lehetővé teszi a gyerek állapotának folyamatos ellenőrzését. Erre az Exmobabyhez kapcsolódó online platformon is lehetőség van.


A vezeték nélküli adó üzemideje 8 óra, így pont elég egy éjszakai alvás ellenőrzésére. A modult úgy helyezték el a ruhán, hogy a csecsemőt arra készteti, hogy a hátán aludjon. Az adó a kapott adatokat percenként továbbítja. Amennyiben az Exmobaby érzékeli, hogy nedves a bébi pelenkája vagy kritikusak a kapott adatok, akkor SMS-ben azonnal értesíti a szülőket. Emellett egy kiegészítő okostelefon-alkalmazás is elérhető, ez további információkat továbbít a szülőknek. A hosszú távú cél az, hogy a rendszer a gyermek pillanatnyi egészségügyi és hangulati állapotáról is tájékoztassa a szülőket vagy a gondozókat, így azonnal kiderül, hogy azért sír, mert éhes, vagy egyszerűen csak fáradt.


A pizsama különböző méretekben lesz kapható, bevezető ára 99 dollár lesz, míg az online platform használatáért havonta 10 dollárt kell majd fizetni. A ruhának köszönhetően az Exmovere a következő években 5 milliárd dolláros forgalomra tehet majd szert.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások