Kevesebb alaplapot készít az Asus

Kevesebb alaplapot készít az Asus

2012. január 4. 11:39, Szerda
Az emberek ezreinek életét pokollá változtató thaiföldi árvízhelyzet a merevlemez-piac után egy újabb területre, az alaplap-gyártásra is hatással lehet. Nem vesznek PC-ket az emberek.

Az ASUSTeK Computer a rendkívüli helyzet miatt jelentős mértékben csökkenti a gyártott alaplapok számát. A cég a idei esztendő első negyedévében 5-6 millió alaplap elkészítésével számolt, azonban ezt a becslést most 3-3,5 millióra mérsékelte. Ennek oka, hogy a raktárak tele vannak termékekkel és a merevlemez-ágazatot sújtó thaiföldi áradások kihatnak erre a szektorra is. Az Asus azzal számol, hogy a termelés felfuttatása előtt először a meglévő raktárkészleteket kell felszámolni, a tavalyi esztendő utolsó negyedévében ugyanis összesen egymillió darab alaplap maradt a tajvani gyártók raktáraiban. A HDD-hiány miatt nőtt a PC-k ára, emiatt a kereskedők kevesebb konfigurációt tudtak értékesíteni.

A vállalat szerint ugyanakkor a piac hamarosan stabilizálódni fog, a gyártási mennyiség csökkenésével párhuzamosan a kereslettel kapcsolatos előrejelzéseket ugyanis nem mérsékelték. A kialakult helyzet egyébként nem csak az alaplap-gyártókat érinti, hanem a beszállítóikat, például a chipsetkészítőket is. Az Intel például 2,5-2,8 millióval, míg az AMD 500-700 ezerrel kevesebb chipkészletet szállít az Asusnak.

Mint ismeretes, a thaiföldi áradások miatt az elmúlt hetekben rendkívüli módon megdrágultak a merevlemezek és a helyzetet számos kiskereskedő használta ki. A winchesterek hiánya az asztali számítógépek és a notebookok árára is hatással volt. Ráadásul a kialakult helyzet az online szolgáltatások működésére is kihathat. A HDD-hiány egyébként akár 2013-ig is elhúzódhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások