Szünetelnek a mutáns madárinfluenza kutatások

Szünetelnek a mutáns madárinfluenza kutatások

2012. január 22. 07:44, Vasárnap
Szünetelnek a mutáns madárinfluenza kutatások Ideiglenesen leállították kutatásaikat a madárinfluenza egy jóval pusztítóbb törzsén dolgozó tudósok, akik most a Nature és a Science folyóiratokban közzétett levelükben "nemzetközi fórumot” szeretnének tanulmányaik kockázatainak és értékeinek megvitatására.

Ahogy arról már a múlt hónapban beszámoltunk, az amerikai hatóságok megkérték a tanulmányok szerzőit, hogy tartsák vissza kutatásaik részleteit, mivel egy kormányzati tanácsadó bizottság szerint az adatok visszaéléseket szülhetnek. A biobiztonsági szakértők attól tartanak, hogy a vírus fokozottan fertőző változata az 1918-as, közel 40 millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthánál is pusztítóbb világméretű járványt okozhat.

Az Egyesült Államok Nemzeti Biobiztonsági Tudományos Tanácsadó Testülete (NSABB) azt tanácsolta, hogy hagyjanak ki a kulcsfontosságú részleteket a kutatások publikációiból, ami nemzetközi felháborodást váltott ki. "Jobban örültem volna, ha nem okoz ennyi vitát, de ez így alakult, ezen már nem tudunk változtatni" - mondta Ron Fouchier, a rotterdami Erasmus Gyógyászati Központ kutatásának vezetője. "Úgy vélem ez a helyes lépés, ami meg kell tennünk"

Bár a H5N1 rendkívül halálos, ha valaki megfertőződik, hatásai mindeddig egészen korlátozottak voltak, mivel a vírus nehezen terjed az emberek között. A hollandiai Erasmus Egyetem és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem kutatásai azonban megváltoztatták a törzset és jelentősen megkönnyítették a terjedését a vadászgörények, ezáltal az emberek között is.

Két tudományos folyóirat is szeretné közzé tenni a kutatás részleteit, jóllehet átszerkesztett formában, és megpróbál egyességre jutni az amerikai kormánnyal az adatok "felelős tudósok" számára elérhetővé tételének módjában. Az Egészségügyi Világszervezet egy decemberi állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a kutatáshoz való hozzáférés korlátozása megsértene egy tagjai közötti egyezményt.

Az NSABB egy tudósokból és közegészségügyi szakértőkből álló testület, ami 23 független és 18 kormányzati tudóst foglal magába. Bár magát a publikációt nem akadályozhatják meg, ajánlásokat tehetnek a kutatóknak. A tudósok pénteken a Science Insiderben közzétett levelükben azzal érvelnek, hogy egy fertőzőbb törzsről szerzett ismeretek rendkívül fontosak a közegészségügy számára, mielőtt a vírus a természetben is mutálódna. "További kutatásra van szükség, hogy megállapítsuk, hogyan válnak emberi járványforrásokká a természetben az influenza vírusok, így megfékezhetjük, mielőtt eljutnak az emberről emberre terjedés képességéig, vagy megtehetjük a szükséges intézkedéseket, ha mindez mégis bekövetkezik" - olvasható az állásfoglalásban.

Mindezek ellenére többen is úgy vélik, nem elég a kutatás most elért 60 napos felfüggesztése, a kritikusok továbbra is a laboratóriumok alacsony biztonsági szintjeivel vagdalkoznak. A kutatást és a további lépéseket a WHO februári ülésén fogják megvitatni.

Listázás a fórumban