Három újonc az operációs rendszerek között

Három újonc az operációs rendszerek között

2012. február 23. 11:02, Csütörtök
Bár az utóbbi hónapokban a Windows 8 kapcsán jelent meg a legtöbb hír, az Apple most saját legújabb verziójának előzetesével lepte meg a felhasználókat, így a figyelem ezúttal megoszlik a két vetélytárs között. Mindketten az eddiginél nagyobb integrációra törekednek, igyekeznek elmosni a meglévő határokat a különböző termékosztályok között, ez pedig mind a szoftverek funkcionalitásában, mind pedig nevükben meglátszik. A Mozilla sem akar lemaradni, ők azonban egyelőre a mobil szférára koncentrálnak saját fejlesztésükkel, ahol legalább annyira kiélezett (és reménytelennek látszik) a helyzet, mint az asztali és hordozható PC-k piacán.

A Microsoft háza táján megjelenő talán legnagyobb, legfontosabb hír az elmúlt néhány hétben a Windows on Arm platform részletes ismertetése volt, amely Steven Sinofsky hosszas blogbejegyzése révén valósult meg. Ebben többek között arról olvashatunk, hogy igyekeznek a felhasználók számára a már megszokott élményt nyújtani, az ARM processzorral szerelt táblákon a jól ismert programokat és felületet alkalmazhatjuk majd, bár ez nem jelenti a korlátok teljes feladását. Az új Metro felület mellett ugyan átválthatunk majd a hagyományos asztalra, igénybe vehetjük az új Start képernyőt, a Windows Explorer, valamint az Internet Explorer 10 programot (ez utóbbi hardveres gyorsítással támogatja a HTML 5 szabványt), emellett pedig ugyanúgy kihasználhatjuk majd a Windows Store funkcióit, az élmény mégsem lesz teljesen ugyanaz.


A táblákon futó változatból ugyanis teljes mértékben hiányzik majd a virtualizáció támogatása, emiatt pedig le kell mondanunk a meglévő windowsos alkalmazások elindításáról. Az újonnan elkészülő asztali szoftvereket fel kell készíteni az x86 és ARM chipeken történő felhasználásra, az átjárás nem lesz automatikus a két platform között, a meglévő programokat pedig ki kell egészíteni az ARM és az érintőképernyő támogatásával. A Metro alatt futó appokat ugyan nyilván nem érinti ez a probléma, ám nagyon úgy tűnik, hogy ez utóbbiak nem igazán festenek majd jól a kifejezetten nagy képernyőt alkalmazó asztali és mobil PC-ken. A negatívumokat a Microsoft azzal szeretné ellensúlyozni, hogy a Windows on Arm alatt alapesetben is elérhető lesz az új Office 15 csomag, a Word, az Excel, a PowerPoint, valamint a OneNote friss változatával - ez nyilván az üzleti szférában dolgozók meghódítására is szolgál.

A cég eközben elkészült az új Windows logóval, amely szakít a Windows 3.1 óta megfigyelhető trenddel, és zászló helyett immár valóban ablakra hasonlít külsejében. Az új változat lecsupaszított, egyszerű hatást keltő alkotás, amely sokaknak egyáltalán nem tetszik, másoknak pedig inkább a Metro felületet juttatja eszébe a maga csempéivel, és elfogadják, hogy Redmondban most ezt tartják előremutatónak. Nem véletlen, hogy a pénzügyi igazgató éppen a napokban jegyezte meg, hogy a Windows 8 fontos lépés a nagyobb integráció felé vezető úton, szeretnék csaknem minden elérhető terméken ugyanazt a platformot alkalmazni, ez pedig elsősorban a Metro felület kiterjesztését és a Skype széleskörű használatát jelenti majd. A Skype teljes körű integrációja ugyan a Cisco által benyújtott panasz miatt késhet, ám egyértelműen ez a cél, a nagyvállalatoknak szánt Lync-től egészen az Xbox Live rendszerig.


A Windows 8 bétája helyett egyébként a Consumer Preview verzió jelenik meg a hónap végén, egészen pontosan február 29-én, az MWC alatt.

Az Apple a jelek szerint megelégelte, hogy a sajtó és a felhasználók figyelme a szoftvercégre irányul, ezért bejelentették az OS X legújabb frissítésének előzetesét. A Mac Developer Program tagjai már letölthetik az új verziót, amely a Mountain Lion névre hallgat, hivatalos nevében pedig már elhagyja a "Mac" megjelölést, ezt a cég a jövőben kizárólag a hardveres termékek esetében alkalmazza majd. A Mountain Lion számos újítással érkezik, itt megfigyelhető az iOS egyes alkalmazásainak megjelenése, valamint az iCloud és az Apple ID fokozott felhasználása, legyen szó a személyes- és rendszerbeállításokról, a kapcsolattartásról, vagy a játékokról és a közösségi élményről.


Érdekesség, hogy az új változat számos Mac számítógépen már egyáltalán nem fut, ez gondokat jelent majd a 2006 és 2007 táján készült példányokon, miközben a cég egyértelmű törekvése hasonló ahhoz, amit a Microsoft és a Windows 8 kapcsán megfigyelhetünk: egyazon szoftver és funkcionalitás elérhetővé tétele, akár egymástól nagyon eltérő termékeken és platformokon, az eddiginél nagyobb kényelmet és egységesítést nyújtva a nappaliban és az irodában egyaránt. Az Apple fokozza a fejlesztés ütemét, az eddigi kétéves ciklus (OS X 10.5 2007-ben, majd a 10.6 2009-ben) helyett a jövőben minden évben nagyobb frissítéssel jelentkeznek majd, és bár a Mountain Lion pontos árát nem ismerjük, az már biztosra vehető, hogy ez kizárólag letöltés formájában lesz elérhető. Ez már a Lion verzió tavalyi megjelenésekor is gondokat okozott, akkor a cég azzal könnyítette meg a felhasználók dolgát, hogy az Apple Store üzletekben is lehetővé tették a letöltést, illetve USB-kulcson is árulták a frissítést, némi felárért.

A két új, még készülőben lévő jövevényről hosszabb összehasonlítást olvashatunk az alábbi oldalon. Itt kiemelik, hogy az Apple átfogóbb megoldást nyújt az üzenetküldésben az iMessage és a Messages révén (SMS-integrációval), amit a Microsoft a Live Messenger és a Skype kettősével igyekszik ellensúlyozni. A Game Center szintén az iOS-ről hoz magával bizonyos funkciókat, ezzel szemben pedig az Xbox Live áll majd, amely asztali vonalon eddig nem bizonyult túl sikeresnek az olyan óriásokkal szemben, mint a Steam vagy az EA Origin. A közösségi élményt egyelőre a Microsoft támogatja jobban, itt a fejlesztőknek lehetővé teszik szinte bármilyen közösségi platform alkalmazását, ám a felhő-szolgáltatásoknál nagyon szoros a verseny, itt az iCloud jóval kisebb figyelmet és beavatkozást igényel, mint a Skydrive, bár nyilván mindkét megközelítésnek megvannak a maga hátrányai. A biztonságot ezalatt az OS X Gatekeeper, illetve a Microsoft Security Essentials igyekszik biztosítani, egymásra feltűnően hasonlító ikonokkal, a hasonlóság pedig - mint ahogy azt említettük - az integrációra és az átjárhatóságra irányuló fő törekvésben is jól megragadható.


A tény, hogy az Apple elhagyja a Mac kitételt az operációs rendszer nevéből, nem túl meglepő, már csak azért sem, mert immár szemügyre vehetjük, hogy az egyes termékosztályok milyen mértékben járultak hozzá a cég növekedéséhez és ismételt sikeréhez. Miközben a Macintosh számítógépekből csaknem három évtized alatt mintegy 122 millió példány kelt el, addig az iPad táblákból alig két év alatt több mint 50 millió darab, iPhone telefonokból pedig négy év alatt majdnem 200 millió talált gazdára. Az iOS-t futtató készülékek összesen 316 millió példányt tesznek ki, ez pedig több mint duplája a Mac-vonalon eddig elért eredménynek. Nem kérdés tehát, hogy a nagyobb gyártók miért a hordozható készülékek vonalát, ezen belül is pedig az okostelefonokat és a táblákat tartják a jövő zálogának.


Ahogy azt említettük, a Mozilla a mobil szegmensben újítana, mégpedig egy saját operációs rendszerrel, amely a Boot2Gecko (B2G) névre hallgat, első körben pedig kifejezetten az Android-kompatibilis okostelefonokat célozza meg. Egy Twitter-bejegyzésből arra következtethetünk, hogy az alapítvány a hónap végén esedékes barcelonai MWC alatt mutatja be fejlesztését, mégpedig több partnerrel együtt, ez utóbbiak pedig akár saját készülékeiket is debütáltathatják majd a rendezvényen. A hivatalos menetrend is arra utal, hogy az első negyedévben rántják le a leplet az első ilyen megoldásokról, amelyet a második negyedben követnek a hivatalos megjelenések, a Mozilla pedig szeretné megőrizni a platform nyílt jellegét - meglátjuk, milyen sikerrel rajtolnak majd el az amúgy is túlzsúfolt területen.

Ha már operációs rendszerekről írunk, talán érdemes röviden megemlíteni az AmigaOS-t, amely hosszú tetszhalálából éledezik, még ha nem is lenyűgöző gyorsasággal. A Commodore csődje óta sikeres tulajdonos nélkül tengődő platform mára meglehetősen kicsinyke cégek birtokában van, bár itt éveken keresztül folyt a per a szoftver felhasználási jogáért - érdekes módon mintha éppen az Amiga Inc. szeretné a legjobban, hogy végleg eltűnjenek a süllyesztőben. Az egykor népszerű platform ma három különböző változatban létezik, ebből az AmigaOS fut a klasszikus, valamint az új PowerPC chipre épülő konfigurációkon.

Hosszú évek után végre új hardver is megjelent az X1000 személyében, a jelenleg 4.1-es verziónál tartó operációs rendszer azonban továbbra is komoly lemaradással küzd, számos szoftver ugyanis nem, vagy csak körülményesen elérhető a platformon - nem beszélve a meghajtókról, itt még a korosodó Radeon grafikus kártyák sem működnek teljes funkcionalitással. Mégis, az Amiga kitűnő példa arra, hogy még kisszámú fanatikus támogatásával is elvegetálhat egy-egy platform, és talán még valódi újjászületésre is van esélyük - ez a téma egy külön cikket megérdemelne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások