A kínai kormányfő a szellemi tulajdon fokozottabb védelmét ígéri

A kínai kormányfő a szellemi tulajdon fokozottabb védelmét ígéri

2012. április 24. 00:24, Kedd
A szellemi tulajdon fokozottabb védelmét ígérte a kínai miniszterelnök, és a csúcstechnológiát képviselő termékek Kínába irányuló exportjára vonatkozó uniós korlátozások enyhítésére kérte Angela Merkelt.

A hannoveri ipari vásáron tartott gazdasági fórumon Ven Csia-pao hangsúlyozta: Kína a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet az szellemi tulajdon védelmére és fellép a termékhamisítás ellen. A fórumon bemutatták a német gép- és berendezésgyártók szövetsége (VDMA) felmérését, amely szerint a szervezet tagjainak évente összesen 7,9 milliárd euró kárt okoz a termékhamisítás, és a legtöbben Kínát nevezik meg első helyen a legtöbb hamisítványt előállító országok sorában. A kínai kormányfő Angela Merkel német kancellár társaságában kereste fel a hannoveri kiállítást, a világ legnagyobb ipari vásárát, amelyen az idén 69 ország mintegy 5.000 vállalata mutatja be termékeit. A díszvendég Kína, a kiállítók nagyjából 10 százaléka az ázsiai országból érkezett.

Ven Csia-pao hangsúlyozta: országa a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Németországgal. A cél az, hogy a két ország közötti kereskedelem értéke 2015-re 280 milliárd dollárra bővüljön, vagyis megduplázódjon a 2011-es értékhez képest. Kína készen áll arra, hogy több árut és szolgáltatást importáljon Németországból, cserébe viszont azt kéri, hogy Berlin törekedjen a csúcstechnológiát képviselő termékek Kínába irányuló exportjára vonatkozó uniós korlátozások enyhítésére - mondta a kormányfő.


Angela Merkel német kancellár a fórumon mindenekelőtt a méltányos verseny feltételeinek fontosságát emelte ki a kínai piaccal kapcsolatban. Elmondta: Kínában mintegy 5.000 német cég tevékenykedik, és többségük a német gazdaság "gerincét alkotó" kis- és középvállalkozói szférához tartozik. Hozzátette: a német és kínai cégek közti kereskedelmi forgalom értéke tavaly történelmi csúcsra, 154 milliárd euróra emelkedett, és a kapcsolat koránt sem egyirányú, nem a német export túlsúlya a meghatározó.

A termékhamisítás problémájáról megjegyezte: ezen a területen javult a helyzet az utóbbi években. A kínai ipar újításaival kapcsolatban hangsúlyozta: az innovációban közös szabványokra van szükség, "különben hatalmas összevisszaság lesz". A tavaly minden korábbinál nagyobbra, ezer milliárd euró fölé emelkedett német export nagyjából 7 százaléka irányul Kínába. A német cégek azonban nem csak felvevőpiacként tekintenek Kínára, hanem egyre erősebb versenytársat is látnak az ázsiai országban. Ezzel kapcsolatban Merkel hangsúlyozta: a német cégek "nem ülhetnek a babérjaikon".

Merkel és a kínai kormányfő Hannoverből Wolfsburgba, a Volkswagen konszern központjába utazott, ahol a cég és kínai partnerei szerződést írtak alá egy gyár építéséről. Az északnyugat-kínai Urumcsiban (Urumqi) tervezett beruházás értéke 170 millió euró. Az üzemben évente 20-50 ezer kocsit szerelnek majd össze. Ven Csia-pao európai körútja részeként látogatott Németországba népes kínai delegáció élén, amely Izlandról érkezett Németországba vasárnap, hétfőn Svédországba utazik tovább, majd szerdán Lengyelországban tesz látogatást.

Listázás a fórumban