Legálisan továbbadhatók a használt szoftverek

Legálisan továbbadhatók a használt szoftverek

2012. április 27. 01:26, Péntek
Az Európai Unió főügyészének állásfoglalása szerint a használt programok és az azokhoz kapcsolódó licencek szabadon értékesíthetők. Ugyanakkor ezek a termékek nem másolhatók le.

Fontos kérdésben nyilvánított véleményt Yves Bot, az Európai Unió főügyésze. Álláspontja szerint a használt szoftvereket és azok licenceit bárki eladhatja, még akkor is, ha az alkalmazást a világhálón vásárolta meg vagy onnan töltötte le, viszont ezekről a programokról nem készíthetők másolatok, vagyis kizárólag az eredeti lemezek adhatók tovább. Bot ajánlása ugyan nem kötelező érvényű az Európai Bíróságra nézve, azonban a törvényszék a jelentéseit általában figyelembe szokta venni a végső ítéletek kihirdetésekor.


A UsedSoft nevű német cég használt szoftverek licenceit vásárolja meg, majd eladja azokat. Ez azonban nem tetszett az Oracle vezetőinek, akik beperelték a UsedSoftot. Az Oracle arra hivatkozott, hogy a vállalat ezzel a lépéssel megsérti a szerzői jogait. A német bíróságok nem tudtak dönteni a kérdésben, így a német legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az ügyet az Európai Bíróság elé utalja. Yves Bot ezután készítette el az állásfoglalását. Bot szerint az eladási jog kizárólag az eredeti kópiára vonatkozhatna, vagyis a fejlesztők megtilthatnák a másolatok készítését még akkor is, ha a felhasználó vagy a cég már törölte az internetről letöltött eredeti kópiát.

A kérdés egyébként már régóta napirenden van. Hazánkban 2009 nyarán indult el a használt szoftverek legális piaca. Európában a szakértők 2,1 milliárd euróra becsült a használt szoftverek piacának értékét. Több esetben indultak perek: egy kaliforniai kerületi fellebbviteli bíróság tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy Timothy Vernon online kereskedő nem adhatja el a birtokában lévő AutoCAD szoftver 14-es kiadását. Az Európai Bíróság döntése szempontjából mindenesetre fontos a mostani állásfoglalás, de a testületnek kell kimondania, hogy vajon tovább értékesíthető-e egy használt program vagy sem, s ha igen, akkor ez milyen feltételek mellett tehető meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások