Szoftverkalózkodással vádolják az ausztrál rendőrséget

Szoftverkalózkodással vádolják az ausztrál rendőrséget

2012. április 29. 14:01, Vasárnap
Új-Dél-Wales rendőrségének komoly problémával kell szembenéznie. A Micro Focus nevű brit szoftverfejlesztő cég beperelte a hivatalt arra hivatkozva, hogy ott több ezer munkahelyen használják illegálisan a termékeiket.

Az esetről az ABC News számolt be. A Micro Focus a vélt jogsértések miatt 10 millió dolláros kártérítést követel a szövetségi állam rendőrségétől, amiért az több mint egy évtizeden át használta szoftverei illegális másolatait a Computerised Operational Police System (COPS) nevű adatbázis működtetésére. Az érintett program a ViewNow, amit azóta alkalmaz a hivatal, hogy 1998-ban üzembe állították a COPS adatbázist. A rendszerben bizalmas információkat tárolnak Új-Dél-Wales minden lakosáról, továbbá a bűncselekmények áldozatairól.

A Micro Focus adatai alapján a szövetségi állam rendőrsége nem csak a ViewNow illegális kópiáit készítette el és használta, hanem ezeket a másolatokat más nyomozóhatóságoknak is átadta. Így ezek az illegális programkópiák már fellelhetők a helyi börtönöket üzemeltető hivatalokban is. A cég eredetileg több mint 6500 ViewNow-licencre kötött szerződést a szövetségi állam rendőrségével, jelenleg azonban az alkalmazás már több mint 16 500 számítógépre van feltelepítve. A szoftverfejlesztők nem akartak azonnal perelni, megegyezésre törekedtek, a tárgyalások azonban nem vezettek eredményre.


A rendőrök először azt állították, hogy már nincs meg az eredeti szerződés, majd azzal próbálkoztak, hogy megakadályozzák az eljárás lefolytatását, végül a számítógépekről kezdték letörölni a programokat. Mindez azonban már nem segített a hivatalon, amely nem kerülhette el a pert. A bíróság előtt a rendőrség képviselői azzal érveltek, hogy nem tudták, hogy a szerződés csak korlátozott számú licencre vonatkozik. Ők abban a hiszemben voltak, hogy a programot tetszőleges számban telepíthetik fel a PC-kre és sokszorosíthatják.

A helyzet időközben bonyolódott, mivel a Micro Focus egy újabb keresetet is előkészít, ugyanis kiderült, hogy a szövetségi állam rendőrsége egy új szoftverrel váltja le a ViewNow-t, azonban ehhez sem rendelkeznek legális licencekkel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások