Elterjednek a tábla méretű telefonok

Elterjednek a tábla méretű telefonok

2012. május 27. 14:21, Vasárnap
Ezt jósolja egy piackutató cég, amely idén tízszeres növekedésre számít, az évtized közepére pedig akár a teljes szegmens ötödét is elérhetőnek tartja ezen méretes okostelefonok esetében, amelyek a táblákkal is versenyre kelnek.

Az utóbbi hónapokban több nagyobb készüléket is megismerhettünk, amelyek korábban nem látott mérettel igyekeztek meghódítani a vásárlókat. Ezek közé tartozik a Samsung Galaxy Note, a Galaxy Nexus, valamint a Galaxy S III is, az ABI Research pedig arra számít, hogy a 4,6 és 5,5 hüvelyk közötti kijelzőméret egyre gyakrabban fordul majd elő.

Több kifejezés is forog a szaksajtóban, amely ezen fejlesztéseket hivatott lefedni, így hallhattunk már szuperfonokról, most pedig a "phablet" szó bukkant fel, amelyet magyarra talán "fábla"-ként fordíthatnánk. Jelentése egyértelmű, azt hivatott jelezni, hogy a nagyobb okostelefonok már nem kizárólag saját szegmensükön belül, hanem a tábla PC-vel is felveszik a versenyt, különösen a 7 hüvelyk körüli kijelzővel felszerelt példányokkal, hiszen a nagyobb érintőképernyő esetükben megkönnyíti mind a böngészést, mind pedig az olvasást. Idén rögtön tízszeresére ugrik ezek fáblák forgalma, 2015-re pedig akár 200 millió példányt is leszállíthatnak a különböző gyártók.


Tekintettel arra, hogy az okostelefonok szegmense ugyanezen cég előrejelzése szerint három év múlva átlépi majd az egymilliárd példányt, ez a teljes piac egyötödét jelentené, ami annak bizonyítéka lenne, hogy egyre több vásárló figyelmét kelti fel a nagyobb készülékek által nyújtott előny. A Galaxy Note rögtön kitűnő példaként említhető itt, hiszen a Samsung saját adatai szerint tavaly október és 2012 áprilisa között több mint 5 millió készüléket adtak el, az 5,3 hüvelykes, 1280 x 800 pixel felbontást támogató kijelzővel egyetemben pedig a mellékelt S-Pen stylus is megfelelő megoldásnak bizonyult.

A Samsung mellé idén felsorakozik a HTC, az LG, valamint a Huawei és más gyártók is, ez jelenti majd az első jelentősebb ugrást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások